Monday, November 30, 2015

Si anak German.....sweet roses...

Roses yang satu ni memang menjadi idaman setiap rosarian....Kebetulan saya berpeluang memilikinya dan hidupnya dengan subur bersama saya.
 
 
Love to see the curls...
 

Cik thrips cepat je menyerang...nampak tak warna coklat coklat tu.....itulah dia akibat dikacau cik thrips.
 

Bila kembang.


Bau dia ni mild saja.
 

Kalau betul jaga bunganya boleh jadi cantik sesangat....cam kat overseas punya....

Sunday, November 29, 2015

Nasi Lemak Berlauk di Senibong

Nasi Lemak Berlauk Senibong ni memang terkenal di Johor. Ramai orang yang suka makan sebab ringkas dan ada banyak lauk sebagai pilihan.
 
Kali ni order nasi lemak sambak sotong. Kalau ayam goreng jenis yang biasa je bukan jenis berempah.
 
 

Setiap sekali snap mesti no rice...
 
 

Macam macam lauk ada .....pilih je...



Side dish...kami order ikan pari dan cencaru bakar bersambal.
 
 

Tempat makan ni terletak di tepi laut dan mengadap Singapura.


 Sayup je Singapore kat seberang tu.


Suasana kedai.....love to see this photo...

 

Nilah kedainya. Nasi Lemak berlauk.....kedai ni memang ramai orang....semua bangsa suka makan kat sini.....As for me biasa biasa je.

Tuesday, November 24, 2015

Kacang Buncis goreng bersama telor

Teriba teringin mak makan sayur kacang buncis ni. Saya lebih sukakan kacang buncis dari kacang panjang kerana rasanya yang sedikit manis.

 
Pecahkan telor.....nyum...nyum..


Saya suka sayur yang dimasak tak terlalu lodoh. Warnanya masih cantik kehijauan dan bila makan ada bunyi krak kruk sedikit. Ditambah sedikit fish cake sebagai bahan sampinga tak lah boring makan sayur je kan......sebagai penyeri pun ya jugak fish cake ni.
 
 
KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TELOR
Source : Sweetiesaqi_kitchen
 
Bahan
10 batang kacang buncis
1 sudu kecil bawang yang telah dikisar/blend halus
sedikit udnag kering yang ditumbuk
1 sudu kecil sos tiram
garam secukup rasa
1 biji telor
fish cake
 
Cara
1.Panaskan minyak, tumis bawang dan udang kering.
2.Letak sos tiram, garam dan masukkan sedikit air.
3.Bila mendidih masukkan fish cake dan kemudian kacang buncis , kaup balik dan pecahkan telor di atas kacang buncis.
4.Bila agak dah keras sikit telor tu , gaul rata sebentar.
5. Sedia untuk dihidangkan.
 
 
 
 
 

Thursday, November 19, 2015

Lemon poppy seeds kek......memang sedap....

Kata orang poppy seeds ni kalau buat kek lagi sedap rasanya. So cuba buat tuk rasa di mana letaknya kesedapan itu...he..he...Kebetulan stok poppy seeds masih banyak. 
 

 Nampak tak polka dot yang warna hitam tu.....itulah poppy seeds.....bila makan kek ni terasa biji biji poppy seeds ni.....memang best.....tapi sebenarnya poppy seeds ni tak de rasa pun cuma bila kita mkan ada bunyi krak kruk...he...he...
 
 
 This baking pan dah jadi my favourite item....most of my butter cake bakar dalam pan ni.....senang sesangat and muat satu adunan kek yang menggunaka 250g butter...
  

Rasa lemon tu tak berapa kuat sangat...
 

Makan kek sambil minum teh memang terbaik.....
 
 

Love my orchid tea......sedap rasa dan baunya....
 

Selalunya saya mesti bake 2 atau 3 pieces cupcake....ambil sedikit adunan yang nak dimasukkan ke dalam loyang seperti di atas...


LEMON POPPY SEEDS KEK
Source :nasilemaklover.blogspot.com
 
Bahan
250g butter
200g gula
2 biji lemon disagat kulitnya
4 biji telor gred A
280g tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
4 sudu besar susu segar
20g poppy seeds

Cara
1. Ayak tepung dan baking powder.
2.Pukul butter dan gula sehingga pucat dan kembang (fluffy).
3.Masukkan telor sebiji demi sebiji dan masukkan kulit lemon yang disagat tadi, gaul sebati.
4.Masukkan tepung dan susu, satukan sebati dengan cara kaup balik. Akhir sekali letak poppy seeds, kaup balik lagi.
5.Boleh masukkan adunan dalam loyang pembakar.
6.Oven mesti dipanaskan selama 10 minit dahulu dan bakar pada 150 darjah selama 50 minit atau sehingga kek masak. Ikut kepanasan oven masing masing ya.


















Monday, November 16, 2015

Wantan Mee Kicap.....sedapnya

Wantan mee ni memang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Kalau buat ni memang tak cukup. Berebut rebut nak makan.

 
A simple dish. Aroma wantan mee tu yang memang sedap membangkit selera kita.



Letak sup jangan banyak sangat nanti jadi mee sup pulak....agak agaklah berkuah sikit. Tabur bawang goreng lebih sikit memang best.....tapi bawang goreng tu mesti yang kita buat sendiri ya baru aromanya sedap....bau bawang goreng fresh.....cendawan tu saya guna yang kering dan rendahm dalam air panas bagi dia kembang baru dihiris dan dicelur....
 

Wantan mee yang dikacau kacau ready to eat......sedapnya. Boleh makan dengan hirisan cili padi atau cili jeruk...
 
 
 

WANTAN MEE KICAP
Source: Sweetiesaqi_kitchen
 
Bahan
2 keping mee wantan direbus , lalukan dengan air sejuk dan toskan
1 sudu kecil minyak bijan
1 susu besar minyak zaitun
1 sudu besar minyak gorengan bawang - tak letak pun tak apa
2 sudu besar kicap manis ABC
1 sudu besar kicap pekat
1sudu besar fish sos
1 sudu besar MAGGI seasoning
1/2 sudu kecil lada sulah (tak letak pun tak pa)
sayur sawi pendek direbus dan toskan
Cara
- letak semua bahan (kecuali sayur) dalam mangkuk dan kacau sebati. Masukkan wantan mee dan gaul rata sebati.
Sup
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil udang kering
2 mangkuk kecil air
fish ball/kek
cendawan shitake
Cara
-Tumis bahan yang dikisar /tumbuk(bawang putih + merah+udang kering).
-Masukkan air, medidih letak fish ball dan cendawan shitake.
-Letakkan garam, gula , secukup rasa.
Cara Hidangkan
-Letak mee wantan yang telah digaul sebati di atas pinggan. Susun sayur sawi diatasnya. Ambil cendawan dan fishball dari sup susun atas mee tadi.
-Letak daun bawang + cili padi.
-Tuangkan sup tadi tapi jangan banyak sangat.
-Last sekali taburkan bawang goreng yang dibuat sendiri.

Sunday, November 15, 2015

Si Creamy Roses.....

Si creamy roses ni memang cantik...pokok ros yang ni tak berapa sihat or segar tapi memang rajin sangat berbunga...
 
Berlapis lapis....

Tapi sayang tak tahan lama..
 
 

Dari depan......roses ni baunya mild saja.....

Wednesday, November 11, 2015

Red Velvet kek for mertua...

Red Velvet ni saya buat sempena kedatangan mertua saya......Nilah dessert yang paling simple dan cepat untuk dibuat.
 
Guna loyang yang bersaiz 4 segi sama...rasanya 8"....tak ingat pulak...
 

Kebetulan ada balance buttermilk dan cream cheese...setiap hari makan a piece of it terutama lepas lunch....thats how I finish the cake....nak makan one shot tak boleh lah....muak....
 
 

Saya suka buat begini sebab senang....dah lah skill coating kek saya not so good....so  I always like it bare without cream coat...



Saya suka letak strawberries kat atas tu...buat penyeri...


Terlebih pewarna merah tu yang jadi merah sangatlah mak ngah...he.he...dah nama red velvet mestilah merahkan.


I think I love red velvet......sedap rasa dia and easy to do...always follow resepi joy of baking...
 
 
RED VELVET CAKESource: Joyofbaking

2 1/2 cawan (250 grams) tepung gandum
1/2 teaspoon garam
2 tablespoons (15 grams) koko
1/2 cup (113 grams) butter pada suhu bilik
1 1/2 cups (300 grams) gula pasir
2 biji telor yang besar (Gred A)
1 teaspoon vanilla
1 cup (240 ml) buttermilk - see # 1
2 tablespoons pewarna merah
1 teaspoon cuka
1 teaspoon baking soda
1 tespoon baking powder

Caranya :
1. Sediakan buttermilk dulu jika tidak ada yang ready made. 1 cawan susu segar + 1 sudu beasar perahan lemon. Biarkan sampai pekat selama 15 minit.
2. Satukan tepung gandum, koko, garam + baking powder.
3. Pukul butter sehingga ringan. Masukkan gula dan pukul lagi. Letakkan telor satu persatu dan pukul lagi. Akhir sekali letakkan vanilla.
4. Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan buttermilk tadi.
5. Curah ke dalam adunan butter tadi berselang seli dengan tepung.
6. Kaup balik hingga sebati.
7. Dalam bekas letak bikarbonat soda dan tuangkan cuka. Kacau rata dan terus masukkan ke dalam adunan tepung dan butter tadi. Kaup balik.
8. Masukkan ke dalam 2 loyang pembakar bersaiz 8".
9. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 darjah. Ikutlah kepanasan oven masing-masing. Oven mesti dipanaskan terlebih dulu ya selama 10 minit.


Topping250g cream cheese
30g butter
100g icing sugar
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar

Cara
Satukan semua bahan dan pukul hingga kembang. Sesudah itu sapu cream pada kek yang telah disejukkan.

 
 
 
 

Tuesday, November 10, 2015

Pekasam daging goreng....hmm...

First time makan daging goreng pekasam ni. Dibuat dari daging fresh katanya.
 
Ada 2 keping besar dalam plastik tu...so hiris nipis tapi jangan terlalu nipis sangat..
 

Bagi saya.....rasanya ikan pekasam lagi sedap.....rasa daging pekasam ni sangat pelik.....bila telah digoreng saya tambahkan sos tiram , lada sulah dan kicap. Akhirnya jadi macam daging masak kicap kering....hadoi ...barulah boleh makan...

 
 
Daging ni goreng dengan minyak ...api pun perlahan sikit...


Rasanya ni the first and the last time beli kot sebab saya kurang suka akan rasanya....
 
 
 
 


Sunday, November 8, 2015

Cik Port oh Cik Portmeirion.....alahai...

Hadoi terjebak sudah dengan ini barang ....Cik Portmeirion namanya....Asyik duk melayan FB si English Tea Sets lansung terbelilah .....Portmeirion ni ada banyak jenis motif .....saya paling suka botanic roses.....
 
Hasil rembatan kali kedua......terpikat keran motif bunganya adalah roses....tengok begini memang cantik tapi bila dah letak lauk tak nampak pun rosesnya....


Akhirnya dapat juga tea pot tu....mahal ya ampun harganya tapi sebab dah minat nekad je.....Portmeirion Botanic Roses ni made in England.....so bayangkan lah reganya bila pound diconvert to ringgit.........


Hopefully this will be the last batch but tak tau lah if jari ni gatal gatal pi tekan tekan nak mengorder ...pitam makcik.....

Ros yang baunya sangatlah kuat.....

 Roses yang satu ni memang kuat baunya. Ada bau herbs bagi saya. Sungguh menusuk betul.
 
Kali ni tak berapa cantik sebab ada nampak kecoklatan sedikit dit kelopaknya.
 
 

Bila kembang....
 
 

Kelopaka gak keras juga.
 
 

Warnanya memang cantik ...dark maroon ..
 
 

Kalau banyak yang berbunga memang cantik...
 


Thursday, November 5, 2015

Cempedak Madu katanya....

Dah banyak kali beli cempedak tapi nasib tak menyebelahi saya......dapat je isi yang tak berapa sedap. Merata beli dari Melaka ke Seremban dan las sekali beli kat pasar tani kat sini .......si penjual kata ni cempedak madu dik...manis.....so dia pun belah sikit and nampak isinya cantik orangy colour....so belilah sebiji. Sekilo RM7.00 jadi sebiji sebab berat jadilah RM10.80.
 
 
 Berbaloi betul beli cempedak madu ni katanya sebab memang manis dan sedap...
 
 
Tips nak membeli cempedak cari yang lurus ...jangan yang bengkok sebab yang bengkok ni tak banyak isi ...jerami je yang banyak.
 

Getah cempedak ni sangat kuat....susah nak cuci walau letak minyak dulu baru sabun. Selalunya saya akan sarung tangan dengan plastik dan mula menggorek isi cempedak tu.
 

Dah siap cempedak madu goreng.
 
 


Biji cempedak ni sedap di makan....kadang kadang ada yang keras tak boleh makan tapi boleh kumpul dan rebus semula. Resepi tepung nak goreng cempedak ni main agak agak je....janji tersalut.
 
 
CEMPEDAK GORENG
Source : Sweetiesaqi
 

Bahan
Cempedak
2 sudu besar tepung beras
1 sudu tepung gandum
1 sudu besar marjerin/butter
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara
-Masukkan tepung beras + tepung gandum + air kacau sebati. Adunan mestilah tak terlalu cair dan tak terlalu pekat.
-Letak serbuk kunyit sebagai pewarna. Kacau rata dan masukkan marjerin. Kacau sebati .
-Panaskan kuali. Masukkan cempedak ke dalam adunan tepung dan gaul rata. Senduk cempedak bersalut tepung dan goreng hingga kuning keemasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...