Thursday, September 29, 2016

The Best Chicken Chop In Town ......Ya Ke....

Lama dah nampak restoran ni tapi tak sempat sempat nak menyinggah.... Asal lalu je mesti penuh....no place....one fine day kuatkan semangat untuk lunch kat sini. Mesti nak try rasa walau sekali  as people say its the best chicken chop in town.

Main menu chicken chop....actually biasa biasa je chicken chop ni......sudah tentu this is my youngest favourite dish.....sos black pepper tu tak berapa kick sangat...


Ni tak ingat pulak ...rasanya daging...


Yang ni mee claypot rasanya.....ok lah sedap juga.....selain western dish ada juga goreng goreng dish....




Kueh teow sup ni boleh tahan rasa dia.....saya memang peminat sup atau makanan yang berkuah...me not so western lah...sebab cepat muak...he....he...





Harga makanan kat sini ada yang murah dan ada yang mahal...so tengok menu pilih je lah..


Interior of the restoran.....sebenarnya restoran ni tak lah besar mana tapi selalu crowded with people.


Sign bord restoran di No. 17, Jalan Dhobby , Johor....parking kat sini pun susah....kena parking jauh dan jalan kaki....

Wednesday, September 28, 2016

Fettucinee goreng simple je...

Anak anak saya memang menggemari spaghetti, fettucinee dan seangkatan dengannya. Biasanya say guna sos prego carbonara dalam tin tu je. Kali ni saya goreng fettucinee ni...sedap jugak tapi saya lebih sukakan mee kuning.....



Macam macam yang boleh kita letak ....brokoli + cherry tomato + cendawan shitake + udang..Fettucinee ni seeloknya digoreng menggunakan minyak zaitun. Tak lah takut sangat nak makan berminyak...



Saya letak chilli flake dan lada hitam crush yang dalam botol tu...Selalunya saya akan rebus fettucinee tu malam dan saya sejukkan daulu baru masuk dalam Tupperware dan simpan dalam fridge. Esok pagi baru saya goreng...kalau nak buat waktu pagi takut tak sempat...



Saya suka goreng basah basah sikit baru sedap kalau kering sangat tak best sebab fettucinee ni very plain tak de rasa...


FETTUCINEE GORENG
Source : Sweetiesaqi_kitchen via IG


Bahan
1/2 packet fettucinee yang di rebus dahulu
sebiji bawang besar Holland didadu
3 biji bawang putih didadu
1 sudu kecil chilli flakes - lebih pun boleh
crush lada hitam yang dalam botol
minyak zaitun untuk menggoreng
sedikit cendawan shitake
brokoli
cherry tomato
sedikit udang
garam gula MAGGI sedap rasa secukupnya


Cara
- Panaskan minyak dan tumis bawang Holland dan bawang putih.
- Goreng sampai garing sedikit . Lepas tu masukkan chilli flakes dan lada hitam, letak garam dan gula serta MAGGI sedap rasa. Masukkan udang dan jangan masak terlalu lama nanti udang tu keras. Masukkan cendawan shitake, brokoli dan last sekali tomato cherry.
-Boleh tambahkan sedikit saja air jika suka.
-Last sekali masukkan fettucinee. Goreng rata
-Siap boleh hidangkan.





Tuesday, September 27, 2016

Ros Jepun dan sang siput.....adoi ai...

Loving my ros jepun yang tak berapa banyak jenis ni.....ros jepun ni senang hidup.....patah je dan cucuk....siram air ikan seminggu sekali cepatlah gemuk dia....

Ros jepun selapis jenis besar...


Warna dark pink..


Ros jepun berlapis...


Beautifull white berlapis ros jepun...


Yang ni kuning selapis yang rajin berbunga...


Unfortunately this little snails love them.....masa ni tengah musim agaknya...banyak betul siput yang keluar......


Saya taburkan racun siput yang warna pink dalam setiap pasu bunga tu yang tergolek semuanya....


Monday, September 26, 2016

Butter cake kismis yang simple & sedap

Jumpa resepi buttercake ni di IG Kak Rima @bisousatoi. Bahan semua ada dan resepinya sangat mudah so I bake one.

Memang sedap butter cake ni. Must use pure butter baru sedap ya. Saya guna Lescure butter.


Saya bakar dalam Loyang ni....senang..


Kismis tu salut/sadur dengan tepung baru masukkan dalam adunan tepung supaya kismis  tak mendap ke dasar.


Minum petang dengan secawan teh memang heaven.


Sejak gunakan pure butter ni......butter cake memang menjadi my favourite selain dari kek pisang.


Can't stop eating these...TQ to Kak Rima @Bisousatoi for sharing the resepi.


BUTTER CAKE KISMIS
Source : Bisousatoi


Bahan
5 biji telor
180 gula kastor
200g tepung naik sendiri
250 butter
1/2 sudu kecil esen vanilla
80 g kismis, rendam untuk lembut dan dikeringkan


Cara
-Panaskan oven 170 C...ikut oven memasing ya.
-Griskan Loyang.
-Pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan.
-Masukkan telor satu persatu dan kacau rata.
-Masukkan tepung dan kaup balik perlahan.
-Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
-Akhir sekali masukkan kismis dan kacau rata.
-Letak adunan ke dalam loyang tadi.
-Bakar selama 45 -50 minit atau sehingga kek masak.
-Siap dibakar transfer ke atas rak dan sejukkan.

Note : Nak sedap kismis tu rendam dalam orange juice ...tapis dan sadur/coat dengan tepung




Cik Port lagi....aduhai...

Ingatkan tak mau bli cik port ni lagi tetiba tertambah koleksi lagi...alahai.....masalah utama tak de tempat nak letak.....pening kepala dah ni...

Rupanya ada banyak collection lilac ni....rasanya sebab suka warna purple ni..tu yang tak perasan asyik menekan je...he..he...


Yang ni item baru dapat.....new kids on the block lah,,,,


Cantik juga set lilac ni .....tapi beli asing asing semuanya....

Sunday, September 25, 2016

Jalan Jalan Bandar Hilir, Melaka


Lama tak jalan jalan kat Bandar Hilir ni. After breakfast kami pun melencong ke Bandar Hilir. Pepagi ni taklah jem area situ.

Sungai Melaka.

River cruise.....pernah sekali naik waktu malam...kiri kanan bangunan lama yang dilukis mural. Memang cantik.


Uncle ni memang menjadi tarikan. Sesiapa nak bergambar kena bayar RM2.00 ya. At least this is his effort......cat muka kuning....he came with a bicycle.


My daughter nak naik beca so she choose this one. It cost RM25.00 from jam besar to Kota A Farmosa. So she went with Mr Hub....nak ikut tak muat..he..he..


Water Fountain and the red building....

Melaka pun ada Hard Rock Café juga but tak berkesempatan nak masuk dalam...not open yet...




Penat penat jalan so pekena cendol sat. Cendol pulut yang ni....


Our choices of cendol.



Cendol jam besar ni memang dah lama kat sini.
Memang banyak jenis cendol ni so we choose yang simple je...


Sayur Campur Goreng yang simple je...






Lama tak masak sayur campur. Bila Nampak orang masak sayur campur ni ...saya pun teringin nak buat juga.


Macam macam sayur yang boleh kita campur....antaranya lobak merah, kacang panjang dan putik jagung.


Saya tambah shitake mushroom.....setengah orang tidak berapa suka cendawan ni sebab baunya yang sangat kuat.


Sayur campur ni ratah pun sedap.


Tak perlu goreng lama sayur ni. Saya suka rasa crispy sayur ni bila digigit. Kalau masak lama sangat nanti zat vitaminnya hilang.



SAYUR CAMPUR GORENG
Source : Sweetiesaqi_kitchen


Bahan
1 sudu besar bawang merah yang dah diblend
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu kecil udang kering ditumbuk
1 sudu kecil sos tiram
sedikit air
garam secukup rasa
1 batang lobak di potong memanjang atau bulat
1 packet kecil putik jagung dihiris serong
5 tangkai kacang panjang dipotng pendek
4 cendawan shitake dihiris


Cara
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering.
- Garing masukkan sedikit air. Letakkan garam secukup rasa dan sos tiram. Mendidih masukkan lobak , masak sehingga lobak lembut.
- Masukkan cendawan shitake, putik jagung dan akhir sekali sayur kacang panjang.
- Goreng kaup balik sekejap saja supaya tak overcook.
- Siap dan boleh hidangkan.










Tuesday, September 20, 2016

Durian Uncle Lim Di Pekan Nenas.....

Kali ni jalan jalan cari durian di Ucle Lim Pekan Nenas. Jauh jugak nak ke sana dari Pasir Gudang ni...tapi sebab dah minat durian gagah juga lah gi cari...Tahun ni durian berbuah hujujg hujung July dan awal Sep 16 sudah agak berkuarangan durian dijual.

Musang King our favourite.



Makan sikit je selebihnya tapau tuk stok seminggu...he..he.. kalau boleh simpan.....


Cik duri oh cik duri.


Nenas comel ni kecik je.


Manggis pun ada di sini.


Nenas ni memang manis....sedap betul...katanya nenas dari Filipina.


Pintu gerbang Uncle Lim Durian tapi tak Nampak pokok durian pun may be kat dalam belakang belakang tu....


Selepas borong durian, kami jalan jalan ke Pekan Nenas tetiba terjumpa kilang kerepek...so apalagi borong kerepeklah. Lupa pulak nama kilang kerepek ni.  Kerepek pek besar 2 kg RM29.00 untuk kerepek labu yang paling atas sekali tu.




Kat sini kerepek tak murah juga harganya....3 bungkus RM10.00 sama je harga dengan penjual kerepek di Bandar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...