Pages

Tuesday, December 27, 2011

Laksa Asam

Rasa nak makan benda yang masam-masamlah. Em! Apa kata buat laksa Kedah. Biasalah kalau dibuat tu makannya dari tengahari bawa ke malam. Aduh! Penuh.

Ada sesuatu yang hilang. Oh! Tak letak daun salad rupanya.

Laksa Asam

3 ekor ikan kembong
2sudu besar bawang merah yang sudah diblend
4cm belacan
1 senduk cili yang telah dikisar
7 asam keping
garam
air secukupnya
bunga kantan
8 tangkai daun kesum (banyak pun boleh)
cili hidup merah, cili padi
telor rebus
limau sambal
daun salad
timun
1/2 packet laksa kering direndam

Cara
1-Ikan Kembong direbus dan diblend isinya.
2-Isi ikan yang telah diblend + 1 senduk cili yang telah dikisar bersama belacan + bawang + asam keping =masukkan ke dalam periuk.  Tuangkan air tapi jangan banyak sangat.
3-Rebus hingga kuah mendidih. Masukkan bunga kantan + daun kesum. Letakkan sedikit garam.
4-Rebus laksa yang telah direndam. Setelah masak boleh dihidangkan besama cili, daun salad ,timun, dan telor.


No comments:

Post a Comment