Pages

Monday, March 12, 2012

Popiah Goreng.....

Hem...nak makan apa ya petang ni. Ha...ha.. sengkuang ada, lobak ada so apalagi jom buat popiahlah. Inti popiah ni boleh dipelbagaikan ikut cita rasa masing-masing ya. Yang penting mesti ada udang kering barulah aroma tu naik bila kita menumis. Untuk anak-anakku, biasalah terpaksa ubah sikit intinya = telor + cendawan shitake + ketam ( isi ketam yang dipack panjang-panjang tu, tak tahulah apa namanya).


Isinya healthy tapi kulitnya taklah sebab kena deep fried.





Popiah goreng di petang hari sambil ditemani secawan teh o panas. Oh! Segarnya.




Popiah kalau tak da kuah cili memang tak sedap.


Lovely popiah collage.


Popiah Goreng

1 biji sengkuang yang kecil - disagat
1 batang lobak - disagat
4 sudu besar kacang peas hijau
6 keping cendawan shitake - dipotong panjang panjang/ dadu
3 biji bawang putih
2 biji bawang merah kecil
2 sudu besar udang kering
1 sudu besar sos tiram
garam  & gula secukupnya
kulit popiah secukupnya

Cara:
1-Tumis bawang merah + bawang putih + udang kering yang telah di tumbuk hingga naik aroma.
2-Masukkan lobak, agak agak dah lecur sikit baru masukkan sengkuang + cendawan + kacang peas hijau.
3-Gaul rata sebati, masukkan sos tiram , garam & gula secukupnya.
4-Ambil kulit popiah dan letakkan inti yang telah siap dimasak. Balut inti dan lekatkan dengan air di hujungnya.
5-Panaskan minyak dan goreng secara deep fried.(minyak penuh).
6-Mesti dimakan panas-panas.

Kuah cili

3 sudu besar cili kering kisar
2 biji bawang putih ditumbuk halus
1 sudu besar air asam jawa ( saya guna apple cider)
air secukupnya
gula secukupnya

Cara
1-Letakkan cili + bawang putih + air asam jawa + air secukupnya.
2-Biar mendidih baru masukkan gula.
3-Ikutlah citarasa masing-masing, nak masam , pedas atau manis.

No comments:

Post a Comment