Monday, October 3, 2011

Red Velvet Cake

Ni kali ke 2, cuba buat red velvet cake. Memang sangat teruja buat kek ni. Suspense takut tak jadi. Akhirnya, dapat good response from my officemate. Cuma warnanya, merah sangatlah mak ngah.
 Merah menyala gitu.

Rasanya kena belajar mahirkan diri bab nak menyapu cream dan menghisa kek ni. Oh.....susahnya. Mungkin tekniknya tak betul.

Balance dapatlah a few cup cakes.

Red Velvet Cake
Source: Joyofbaking

2 1/2 cawan (250 grams) tepung gandum 
1/2 teaspoon garam
2 tablespoons (15 grams) koko
1/2 cup (113 grams) butter pada suhu bilik
1 1/2 cups (300 grams) gula pasir
2 biji telor yang besar (Gred A)
1 teaspoon vanilla
1 cup (240 ml) buttermilk - see # 1
2 tablespoons pewarna merah
1 teaspoon cuka
1 teaspoon baking soda
1 tespoon baking powder 

Caranya :
1. Sediakan buttermilk dulu jika tidak ada yang ready made. 1 cawan susu segar + 1 sudu beasar perahan lemon. Biarkan sampai pekat selama 15 minit.
2. Satukan tepung gandum, koko, garam + baking powder.
3. Pukul butter sehingga ringan. Masukkan gula dan pukul lagi. Letakkan telor satu persatu dan pukul lagi. Akhir sekali letakkan vanilla.
4. Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan buttermilk tadi.
5. Curah ke dalam adunan butter tadi berselang seli dengan tepung.
6. Kaup balik hingga sebati.
7. Dalam bekas letak bikarbonat soda dan tuangkan cuka. Kacau rata dan terus masukkan ke dalam  adunan tepung dan butter tadi. Kaup balik.
8. Masukkan ke dalam 2 loyang pembakar bersaiz 8".
9. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 darjah. Ikutlah kepanasan oven masing-masing.

Topping
250g cream cheese
30g butter
100g icing sugar
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar

Cara
Satukan semua bahan dan pukul hingga kembang. Sesudah itu sapu cream pada kek yang telah disejukkan.

  



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...