Jeruk mangga is one of my favourite. Rasa masam masam manis tu yang best. Saya tak suka yang beli di kedai sebab dah diperam agak lama. Ni first time buat jeruk mangga .... memang awesome sesangat.
Type ni pun dah rasa terliur.......mangga ni sangat crunchy.
Asalnya dapat 2 biji mangga ni tapi tak tau nak buat apa. So apa lagi try lah buat jeruk.
Mula mula buang kulit dan hiris ikut suka.
Ada yang saya tinggalkan sedikit kulit tapi kalua banyak sangat nanti pahit.
Mula mula rendam hirisan mangga tadi dalam air panas sekejap saja dalam 5 minit pun dah cukup.
Tujuan buat begini supaya mangga ni menjdi curnchy rangup gitu.
Lepas tu toskan supaya betul betul kering. Masuk dalam botol , letakkan 4 sudu besar gula - depends pada kuantiti mangga ya. Kalau nak manis boleh letak lebih. Letakkan sedikit saja garam. Gaul atau tutup botol dan kocak kocak kan. Boleh terus makan ataup peram 2 hari dalam peti ais. Memang heaven makan ni....yang best tu crunchy and masam masam manis.
No comments:
Post a Comment