Saya memang penggemar udang....tak boleh nampak mesti je nak beli. Kali ni ada udang besar sikit dan kebetulan mak mertua nak datang so apa lagi masak sambal tumis udanglah.
Campur petai....tapi saya perasan zaman sekarang petainya tak berapa power.....ni saya beli yang dah siap kopek je....mahal sikit lah ....sebab nak yang fresh tak de...
Udang ni pun is my MIL favourite.....sebab tu masak ni...he...he...
Ikan pekasam haruan sebagai lauk sampingan......ni pemangkin selera...
SAMBAL TUMIS UDANG Source : Sweetiesaqi
Bahan
Udang 1kg
2 senduk kuah cili kering yang telah diblend
1 biji bawang besar yang sederhana
secubit belacan dalam 1 inci
Bahan
Udang 1kg
2 senduk kuah cili kering yang telah diblend
1 biji bawang besar yang sederhana
secubit belacan dalam 1 inci
petai secukupnya biasaya 4 papan
sedikit perahan air asam jawa / 3 sudu besar
garam gula secukup rasa
MAGGI cukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara
Bersihkan udang. Jangan buang kulit.Buang sesungut saja.
Bawang besar ditumbuk bersama belacan
Panaskan minyak, bila dah panas boleh tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi. Goreng hingga garing. Masukkan cili yang telah dikisar tadi. Goreng sehingga garing. Setelah pecah minyak boleh masukkan air asam jawa. Jangan banyak nanti masam. Letakkan garam, gula dan Maggi secukup rasa. Bila mendidih boleh masukkan udang. Kaup balik udang sebati dengan cili tadi. Udang tak boleh digoreng terlalu lama nanti isinya keras dan tak sedap dimakan. So goreng sekejap saja. Last sekali masukkan petai. Kaup balik sekejap je dah boleh tutup api.
sedikit perahan air asam jawa / 3 sudu besar
garam gula secukup rasa
MAGGI cukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara
Bersihkan udang. Jangan buang kulit.Buang sesungut saja.
Bawang besar ditumbuk bersama belacan
Panaskan minyak, bila dah panas boleh tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi. Goreng hingga garing. Masukkan cili yang telah dikisar tadi. Goreng sehingga garing. Setelah pecah minyak boleh masukkan air asam jawa. Jangan banyak nanti masam. Letakkan garam, gula dan Maggi secukup rasa. Bila mendidih boleh masukkan udang. Kaup balik udang sebati dengan cili tadi. Udang tak boleh digoreng terlalu lama nanti isinya keras dan tak sedap dimakan. So goreng sekejap saja. Last sekali masukkan petai. Kaup balik sekejap je dah boleh tutup api.
sedap...pokok petai masih ada di rumah emak abah saya di kampung..memang laju kalau jual
ReplyDelete