Wednesday, February 28, 2018

Kek Pisang lagi....

Bila jumpa pisang mas maka terjadilah kek pisang ni.


Old time favourite kek pisang ni.



Kali ni try buat dalam periuk LC. Bake in the pot.


Kejadiannya ....so happy tengok kek tu menjadi.


Closer look in LC...


Bila sejuk keluarkan dari LC pot tu.


Loving the texture.


Keratan rentas...saya leak sedikit Hersheys cinnamon choc chips dalam tu


A piece of cake to go with a cup of coffee....so sedap...


KEK PISANG Source : Azie Kitchen

Bahan
4 biji pisang emas yang dilecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telor gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar airl limau nipis - tak letak
1 sudu teh esen pisang - tak letak. saya ganti dengan esen vanilla

Cara
-Panaskan oven pada suhu 185 darjah. Ikut oven masing masing...saya punya 150 darjah saja.
-Sediakan loyang yang sesuai dan sapu dengan minyak atau butter dan alas kertas minyak/baking paper.
-Masukkan gula, telor, minyak ke dalam mixer dan putar sehingga putih selama 3 - 5 minit.
-Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
-Masukkan pisang , esen pisamg dan air limau. Saya letak esen vanilla. Gaul sebati.
-Tuang adunan dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak.
-Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek sudah masak atau belum. Jika melekat maka belum masak tambahkan sedikit masa lagi supaya kek masak.
-Setelah masak, biarkan sejuk dalam loyang dan kemudian keluarkan dan letak atas redai.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...