Wednesday, May 18, 2011

YAM CAKE

At last , berjaya juga buat my favourite yam cake. Untuk sesiapa yang tak suka kuih yang manis this is a perfect choice.

Macam birthday cake lah pulak. A good idea.

Yummy yummy.

Yam Cake
1 biji keladi didadu
1 mangkuk tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
2 mangkuk air
1/2 sudu five spice powder ( i pakai serbuk pelaga je)
1/2 mangkuk udang kering (lagi banyak lagi sedap)
5 biji bawang kecil didadu
1/2 sudu teh garam - ikut suka
1/2 sudu teh lada sulah

Bahan taburan
bawang goreng (buat sendiri ya lagi sedap & wangi)
daun bawang hiris
cili merah
cendawan
1/2 mangkuk udang kering  (ikut suka berapa banyak)

Cara
1) Goreng bawang merah yang didadu bersama dengan udang kering.
2) Masukkan keladi yang telah didadu sehingga kekuningan dan ketepikan.
3) Dalam periuk yang lain masukkan tepung beras, tepung jagung dan air , kacau hingga rata. Didihkan atas api sehingga adunan menjadi agak pekat.
4) Masukkan garam, lada sulah dan serbuk pelaga/5 spice.
5) Letakkan keladi yang telah digoreng awal tadi ke dalam periuk dan kacau rata.( Kalau suka boleh letak setitik pewarna ungu).
6) Apabila telah pekat, tuangkan ke dalam loyang ( boleh guna loyang yang buat cheese cake) dan ratakan.
7) Kukus selam 45 minit.
8) Untuk bahan taburan, goreng udang kering dan cendawan.
9) Setelah masak, taburkan udang kering, bawang goreng dan cili merah.
Hidangan boleh di makan dengan sos cili.

2 comments:

  1. wuii..powerrr!!!! besok bawak gie opis ehh..walaaaaaa!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Sorry tak perasan commemnt. Anyway dah selamatkan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...