Tuesday, May 31, 2011

Oreo Blueberries Cheese Cake

Dah cuba buat non bake cheese cake a few times tapi tak jadi jadi juga. Nasib baik terjumpa resepi di dapurcomelku.blogspot.com - teratak impian yang sangat simple. Decided to try a bake cheese cake. So finally berjaya juga membuatnya dengan sekali attempt. Gembira tak terkira.

Biskut oreo and digestive yang dihancurkan.

 Nilah orang panggil teknik water bath.
Inilah hasilnya oreo blue berries cheese cake.

Yummy yummy so delicious.


Bahan Dasar:-
  • 300gm biskut oreo (di buang krimnya) + digestive
  • 75gm mentega cair
  • loyang bulat khas untuk cheese cake size 9" 
Bahan Filing:-
  • 500 gm keju krim      
  • 110 gm gula kaster 
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 2 biji telur 
  • 150ml whipping krim 
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam loyang 9 inci. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Tuangkan kesemua filling ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.
  8. Resepi ni takda blueberries tapi i letak beberapa sudu dan diswirlkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...