Jumpa resepi buttercake ni di IG Kak Rima @bisousatoi. Bahan semua ada dan resepinya sangat mudah so I bake one.
Memang sedap butter cake ni. Must use pure butter baru sedap ya. Saya guna Lescure butter.
Saya bakar dalam Loyang ni....senang..
Kismis tu salut/sadur dengan tepung baru masukkan dalam adunan tepung supaya kismis tak mendap ke dasar.
Minum petang dengan secawan teh memang heaven.
Sejak gunakan pure butter ni......butter cake memang menjadi my favourite selain dari kek pisang.
Can't stop eating these...TQ to Kak Rima @Bisousatoi for sharing the resepi.
BUTTER CAKE KISMIS
Source : Bisousatoi
Bahan
5 biji telor
180 gula kastor
200g tepung naik sendiri
250 butter
1/2 sudu kecil esen vanilla
80 g kismis, rendam untuk lembut dan dikeringkan
Cara
-Panaskan oven 170 C...ikut oven memasing ya.
-Griskan Loyang.
-Pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan.
-Masukkan telor satu persatu dan kacau rata.
-Masukkan tepung dan kaup balik perlahan.
-Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
-Akhir sekali masukkan kismis dan kacau rata.
-Letak adunan ke dalam loyang tadi.
-Bakar selama 45 -50 minit atau sehingga kek masak.
-Siap dibakar transfer ke atas rak dan sejukkan.
Note : Nak sedap kismis tu rendam dalam orange juice ...tapis dan sadur/coat dengan tepung
Haiii nk tanya kismis tu rendam dgn air biasa atau air suam dn rendam brp lama?
ReplyDeleteHi,
ReplyDeleteRendam dengan air panas selama 5 minit dah cukup. Tengok dah kembang tu cukuplah.
tak pernah cuba lagi kek kismis
ReplyDeletecuba try....sedap
DeleteKalau takda tepung naik sendiri kita guna baking powder boleh tak
ReplyDeleteBoleh...letak 1 sudu kecil baking powder.
Delete