Monday, September 26, 2016

Butter cake kismis yang simple & sedap

Jumpa resepi buttercake ni di IG Kak Rima @bisousatoi. Bahan semua ada dan resepinya sangat mudah so I bake one.

Memang sedap butter cake ni. Must use pure butter baru sedap ya. Saya guna Lescure butter.


Saya bakar dalam Loyang ni....senang..


Kismis tu salut/sadur dengan tepung baru masukkan dalam adunan tepung supaya kismis  tak mendap ke dasar.


Minum petang dengan secawan teh memang heaven.


Sejak gunakan pure butter ni......butter cake memang menjadi my favourite selain dari kek pisang.


Can't stop eating these...TQ to Kak Rima @Bisousatoi for sharing the resepi.


BUTTER CAKE KISMIS
Source : Bisousatoi


Bahan
5 biji telor
180 gula kastor
200g tepung naik sendiri
250 butter
1/2 sudu kecil esen vanilla
80 g kismis, rendam untuk lembut dan dikeringkan


Cara
-Panaskan oven 170 C...ikut oven memasing ya.
-Griskan Loyang.
-Pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan.
-Masukkan telor satu persatu dan kacau rata.
-Masukkan tepung dan kaup balik perlahan.
-Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
-Akhir sekali masukkan kismis dan kacau rata.
-Letak adunan ke dalam loyang tadi.
-Bakar selama 45 -50 minit atau sehingga kek masak.
-Siap dibakar transfer ke atas rak dan sejukkan.

Note : Nak sedap kismis tu rendam dalam orange juice ...tapis dan sadur/coat dengan tepung




6 comments:

  1. Haiii nk tanya kismis tu rendam dgn air biasa atau air suam dn rendam brp lama?

    ReplyDelete
  2. Hi,
    Rendam dengan air panas selama 5 minit dah cukup. Tengok dah kembang tu cukuplah.

    ReplyDelete
  3. Kalau takda tepung naik sendiri kita guna baking powder boleh tak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...