Sebenarnya memang tak pernah buat sambl goreng jering ni. Kira first time buat ni. Saya memang jarang makan jering....selalunya yang favourite ialah cik petai. Setengah orang memanggil jering dengan nama jengkol.
Saya gunakan cili padi merah untuk buat sambal ni. So memang pedas meletop lah ya...
Jering ni satu piring RM2.00 siap kopek so senanglah. Cari yang macam kat atas ni ya baru sedap di masak. Jering ni memang baunya sangat kuat bila proses merebus. Habis satu rumah bau jering ni. Kuat sangat baunya. Jering ni mestilah direbus sekurang kurangnya 1/2 jam barulah lembut sikit.
Ada yang kata kalau tak nak bau, jering tu mesti direndam 2 hari...hadoi lamanya....ada yang suruh letak cuka sedikit......kalau rendam 2 hari tu mesti rajin tukar air juga. 1/2 hari sekali. Air rendaman jering ni pun bau dia kuat...
Potong jering yang dah direbus tu.
Sedap rasa jering ni. Rasa dia bergetah seakan makan buah berangan, biji nangka dan cempedak.
SAMBAL GORENG JERING/JENGKOL
Source : Sweetiesaqi_kitchen
Bahan
Jering 1 magkuk kecil yang siap direbus selama 1/2 jam
segenggam ikan bilis yang dah digoreng - nak lebih pun boleh
10 biji cilipadi merah
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar dihiris
1sudu kecil sos tiram
garam dan gula secukup rasa
sedikit Sedap rasa MAGGI
Minyak untuk menumis
Cara
-Tumis bawang putih dan cilipadi merah yang telah ditumbuk.
-Garing masukkan sedikit sos tiram, garam , gula dan secukup rasa MAGGI.
-Goreng sebati dan masukkan jering tadi,
-Masukkan bawang besar yang dah dihiris,
- Rata kaup balik dan boleh dihiangkan
No comments:
Post a Comment