Ketam memang kegemaran saya dan anak-anak. Ketam ni special sikit sebab dipanggil ketam bangkang. Isinya lebih tebal dari ketam bunga. Ada supplier kat office, so boleh dapat dengan harga RM15.00 sekilo. Kalau makan kat Senibong sekilo siap masak RM58.00 sekarang tak tahulah berapa pula harganya. Berapa banyak boleh jimatkan. Makan dengan nasi panas dan dicicah cikodok / roti memang sedap.
Nilah rupa asal ketam bangkang ni. Masa dapat ni , hidup lagi. Nak matikan letak dalam freezer sekejap. Kejunglah dia. Barulah proses pembersihan boleh dibuat.
Ketam Bercili
Ketam 3 ekor
1 biji bawang besar
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 biji telor
air
gula dan garam secukup rasa
Cara
1-Tumis bawang besar yang dah dikisar, masukkan cili kisar. Goreng sampai garing.
2-Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram. Kacau sebati. Masukkan air sedikit.
3-Letakkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan ketam.
4-Kaup balik ketam. Akhir sekali pecahkan telor yang telah dipukul dan tuangkan ke atas ketam tadi. Biar seketika kemudian baru dikacau.
5-Sedia untuk dihidang.
murahnya rm15 sekilo.. sini di miri rm25 sekilo..
ReplyDeletemurah sebab ambil direct kalau tidak memang mahal. Tapi sekarang harga di pasar tani dah jadi RM28 sekilo
Delete