Pages

Saturday, November 26, 2011

Sambal Kupang & Petai

Sabtu yang lepas pergi ke pasar tani, ternampaklah petai dan kupang, apa kata masak sambal tumis petai campur kupang. Gabungan yang tak pernah dibuat. Tak salah mencubakan. Rasanya boleh tahanlah. Petai zaman sekarang ni tak berapa powerlah. Harga boleh tahan , 4 papan RM5.00.



Sambal Kupang + Petai

4 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar dikisar
Kupang
Petai ( boleh dibuang kulit atau dimasak dengan kulit sekali)
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
Gula dan garam secukup rasa

Cara:

1- Tumis bawang besar kisar.
2-Masukkan cili kisar. Goreng hingga garing dan naik minyak.
3-Masukkan air asam jawa. Jangan banyak sangat nanti masam.Letakkan sedikit air.
4-Mendidih masukkan kupang. Letakkan garam  & gula.Kemudian letakkan petai. Kaup balik sebentar sahaja.



No comments:

Post a Comment