Tempoyak banyak ni, nak buat apa ya. Masak lemak tempoyak ulam-ulaman lah. Jumpa pulak petai kat pasar tani tapi mahal harganya sekaran ni, 3 papan RM5.00. Petai sekarang tak sama macam dulu dulu punya petai. Makan dah tak da feel lagi.
Campuran sayur ulam ulaman.
Daun kaduk + daun buas buas + petai + serai + paku pakis -ni bukan ulam ya. Sebab alah pada pucuk ubi saya gantikan dengan pucuk paku.Memang menyelerakan.
Resepi Masal Lemak Tempoyak Ulam ulaman
Bahan
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
3 biji bwang merah kecil
santan
garam secukup rasa
2 sudu besar ikan bilis
5 sudu besar tempoyak
daun buas buas
daun kadok
daun pucuk paku - boleh gantikan dengan pucuk paku
2 batang serai dihiris
petai
santan
Boleh juga tambah = daun kunyit
Cara
1- Tumbuk bawang + kumyit + cili padi dan masukkan ke dalam periuk. Letakkan santan. Timbuk santan maknanya kacau-kacau santan supaya tidak berbuku. Jika tidak kuahnya tidak cantik.
3-Masukkan tempoyak dan kacau rata.
2- Bila mendidih masukkan semua jenis daun + hirisan serai + ikan bilis. Akhir sekali baru masukkan petai. Jangan terlalu lama, biar petai tu ada rasa crunchy sikit.
3-Jangan lupa garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment