Tuesday, September 1, 2015

Masak Lemak Ketam Bunga....

Kali ni masak lemak ketam.....dah lama betul tak masak. Hari hari asyik makan ikan pun bosan juga kan...... 
 


Biasa saya masak ketam tak banyak ...kali ni beli 4 ekor je ketam bunga....cukuplah makan anak beranak...
 
 
Kebetulan ketam ni ada banyak telor....memang best.....yang warna oren oren tu lah telornya...
 
 
Kebetulan ada ikan air tawar pemberian mak mertua so saya pun goreng sekali sebagai lauk sampingan. Saya memang sukakan ikan air tawar ni. 


MASAK LEMAK KETAM BUNGA
Source : Sweetiesaqi
Bahan
4 ekor ketam bunga
10 biji cili padi (nak pedas lebihkan)
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai
1 keping asam keping
1 mangkuk kecil santan pekat
1/2 mangkuk kecil santan cair
gula dan garam secukupnya
 
Cara
-Tumbuk cilipadi, kunyit hidup hingga lumat.
-Masukkan bahan yang ditumbuk tadi besama serai yang telah dititik dan asam keping ke dalam periuk.
-Letakkan santan cair diikuti dengan santan pekat. Kalau pekat sangat boleh tambahkan air lagi.
-Didihkan dengan cara menimbuk. Erti kata lain, selalu kacau kuah tadi jangan sampai naik minyak atau santan tersebut pecah.
-Masukkan ketam , garam dan gula secukup rasa.
-Masak sehingga mendidih dan lepas tu boleh ditutup apinya.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...