One of my favourite ....sambal belacan tempoyak. Sodap eh....dah ngencis ( meleleh air liur ) ni.....
Kali ni buat yang pedas sekali.......tambah cili padi yang merah menyala tu yang pedasnya tahap 7 petala bumi....he...he...
Semua bahan saya goreng dengan minyak dulu supaya tahan lama...Biasanya saya akan buat dalam kuantiti yang banyak dan simpan dalam peti sejuk. Tahan lama jugak lah.
Source : Sweetiesaqi
Bahan
5 biji cili hidup merah
5 biji cili padi merah - nak pedas lebihkan lagi
3 cm belacan
tempoyak secukupnya
sedikit gula
Cara
Semua bahan digoreng dengan minyak kecuali tempoyak dan gula
Tumbuk semua bahan. Jangan hancur sangat.
Masukkan gula sedikit saja.
Last sekali baru letak tempoyak ikut suka banyak mana nak letak. Kacau dengan sudu kaup balik.
Sedia untuk dihidangkan
wahh... telan air liur tengok sambal tu... mesti pedas kan... merah menyala...
ReplyDeleteyup pedas....saya letak banyak cili merah...he...he....pedas baru lah sedap...
Delete