Kata orang poppy seeds ni kalau buat kek lagi sedap rasanya. So cuba buat tuk rasa di mana letaknya kesedapan itu...he..he...Kebetulan stok poppy seeds masih banyak.
Nampak tak polka dot yang warna hitam tu.....itulah poppy seeds.....bila makan kek ni terasa biji biji poppy seeds ni.....memang best.....tapi sebenarnya poppy seeds ni tak de rasa pun cuma bila kita mkan ada bunyi krak kruk...he...he...
This baking pan dah jadi my favourite item....most of my butter cake bakar dalam pan ni.....senang sesangat and muat satu adunan kek yang menggunaka 250g butter...
Rasa lemon tu tak berapa kuat sangat...
Makan kek sambil minum teh memang terbaik.....
Love my orchid tea......sedap rasa dan baunya....
Selalunya saya mesti bake 2 atau 3 pieces cupcake....ambil sedikit adunan yang nak dimasukkan ke dalam loyang seperti di atas...
LEMON POPPY SEEDS KEK
Source :nasilemaklover.blogspot.com
Bahan
250g butter
200g gula
2 biji lemon disagat kulitnya
4 biji telor gred A
280g tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
4 sudu besar susu segar
20g poppy seeds
Cara
1. Ayak tepung dan baking powder.
2.Pukul butter dan gula sehingga pucat dan kembang (fluffy).
3.Masukkan telor sebiji demi sebiji dan masukkan kulit lemon yang disagat tadi, gaul sebati.
4.Masukkan tepung dan susu, satukan sebati dengan cara kaup balik. Akhir sekali letak poppy seeds, kaup balik lagi.
5.Boleh masukkan adunan dalam loyang pembakar.
6.Oven mesti dipanaskan selama 10 minit dahulu dan bakar pada 150 darjah selama 50 minit atau sehingga kek masak. Ikut kepanasan oven masing masing ya.
No comments:
Post a Comment