Memang tersangat lama tak makan paku pakis ni. Tiba tiba teringat nak buat kerabu paku pakis. Masa mula mula makan kerabu ni, mak cik saya yang buat .....kira belajar dengan dia lah tapi ni saya main shortcut je buat tak ikut resepi sepenuhnya....he....he..
Campur kerang dan sotong...
Gaul semua bahan dulu....last baru masuk pucuk paku yang telah direbus...
Hmm.....sedapnya....masam manis gitu. Nak diet makan ni bagus tapi awan jangan pulak bertambah nasinya...he....he...
KERABU PAKU PAKIS
Source : Sweetiesaqi
Bahan
1 ikat paku pakis
sotong
kerang
1 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar sambal belacan - nak pedas boleh letak lebih
1 sudu besar kerisik
perahan air limau sambal - ikut tahap kemasaman yang anda suka
gula garam secukup rasa
Cara
- Paku pakis dicelor dahulu dan ditoskan airnya.
- Masukkan sambal belacan , kerisik, bawang besar, perahan air limau, garam dan gula secukupnya. Gaul sebati. Letak sotong dan kerang - kacau lagi.
-Akhir sekali masukkan paku pakis dan gaul rata.
Salam Kak Anne,
ReplyDeleteTerus jadi lapar hahaha
Wsalam Honey,
DeleteHarus lah kan....he...he....