Teringin nak makan brownies kedut ni bila tengok positng adik Danish Harraz kat IG. Senang je nak buat dan bahan pun tak banyak. So dengan kadar segera saya membuatnya. Kiranya brownies ni my first cake for 2017.
I really love the taste memang sedap. Makan satu tak boleh nak berhenti.
Brownies before its bake....cantik je warna dia kan. Adik Danish menggunakan baking tray empat segi size 8" x 8" but I dont have that size. I use 10 " x 10 ". So ketinggian brownies ni agak nipis sedikit.
Walau tak secantik kedut orang lain...it is ok with me.....more important the taste memang sedap....I put almond cincang sikit......the almond mesti panaskan dalam oven terlebih dulu untuk dapatkan kerangupannya.
Definitely will bake this brownies again.....one tray I can eat alone...wah sungguh bahaya ni....Thanks to adik Danish Harraz for sharing the recipe.
FUDGY CHEWY WRINKlY BWOWNIES
Source : Danish Harraz can follow him at IG @Danish.harraz
Bahan
2/3 ( 85g) cawan tepung gandum
142g pure butter pada suhu bilik
200g dark chocolate , cairkan
1 cawan gula pasir - boleh kurangkan sedikit
2 sudu the esen vanilla
1 sudu besar koko powder
2 biji telor gred A
2 sudu besar air suam dicampur dengan 1 sudu teh instant coffee powder - larutkan
boleh tambah kekacang atau coklat jika suka
Cara
Panaskan oven 160 darjah celcius.
Alas baking tray size 8 x 8" dengan baking paper dan sapu dengan butter, ketepikan.
Dalam mangkuk, whisk gula dan butter sehingga fluffy.
Masukkan telor, kacau rata dan masukkan vanilla dan bancuhan coffee tadi..
Kacau sehingga sebati.
Masukkan chocolate yang telah dicarikan tadi, kacau hingga betul betul rata.
Masukkan bahan kering tadi dan kaup balik rata tapi jangan sampai overmix.
Tuangkan adunan dalam baking tray dan bakar selama 35 minit atau sehingga ia masak.
Pastikan jangan terlebih bakar sebab ia akan jadi kering.
Sejukkan dan alihkan ke redai , biarkan sehingga betul betul sejuk.
aida memang suka makan brownies.
ReplyDeletetapi memang x pernah buat.
beli aje :)