Cadangan asal nak buat muffin blueberries tetiba jadi blueberries cupcake pulak. Try resepi dari Barefoot Contessa, memang senang bahannya tapi tersalah sukat jadilah cupcake. Anyway taste memang sedap but a bit sweet.
Sebelum di bakar.
Selepas dibakar.
Setengah dah hilang.
Blueberries Cupcakes
Resepi asal dari Barefoot Contessa(Blueberries muffin) tapi telah teralah olah jadilah cup cake
250 g butter ( asal 170g butter tapi saya dah tersalah sukat)
1 1/2 cawan gula
3 bili telor gred A
1 1/2 sudu kecil vanilla
1 cup youghurt/ sour cream
1/4 cawan susu
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
blueberries jem
Cara
1- Pukul butter + gula sehingga kembang selama 5 minit.
2-Masukkan telor satu persatu + vanilla + youghurt + susu. Pukul perlahan.
3-Masukkan bahan kering yang telah diayak. (tepung gandum+baking powder +baking soda).
4-Kaup dan balik adunan.
5-Masukkan adunan ke dalam cup cakes separuh dan letakkan filling blueberries. Kemudian tutup dengan baki adunan.
6-Bakar cup cakes selama 15 - 20 minit pada suhu 150C. ( Bergantung kepada oven masing-masing)
No comments:
Post a Comment