Wednesday, January 11, 2012

Blueberries Cup Cake

Cadangan asal nak buat muffin blueberries tetiba jadi blueberries cupcake pulak. Try resepi dari Barefoot Contessa, memang senang bahannya tapi tersalah sukat jadilah cupcake. Anyway taste memang sedap but a bit sweet.




Sebelum di bakar.



Selepas dibakar.

 Setengah dah hilang.


Blueberries Cupcakes
Resepi asal dari Barefoot Contessa(Blueberries muffin) tapi telah teralah olah jadilah cup cake

250 g butter ( asal 170g butter tapi saya dah tersalah sukat)
1 1/2 cawan gula
3 bili telor gred A
1 1/2 sudu kecil vanilla
1 cup youghurt/ sour cream
1/4 cawan susu
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
blueberries jem

Cara
1- Pukul butter + gula sehingga kembang selama 5 minit.
2-Masukkan telor satu persatu + vanilla + youghurt + susu. Pukul perlahan.
3-Masukkan bahan kering yang telah diayak. (tepung gandum+baking powder +baking soda).
4-Kaup dan balik adunan.
5-Masukkan adunan ke dalam cup cakes separuh dan letakkan filling blueberries. Kemudian tutup dengan baki adunan.
6-Bakar cup cakes selama 15 - 20 minit pada suhu 150C. ( Bergantung kepada oven masing-masing)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...