Monday, July 30, 2012

Daging salai masak lemak ....mertua

Sebelum puasa semapt balik ke kampung mertua di Seremban. Singgah sekejap di pasar tani kat Stadium Paroi tu, wah! Macam-macam ada kat situ. Ikan freshnya, daging salai, ayam salai, itik salai, keli salai semualah benda yang bersalai ada kat sini.  Seronok tak tehingga. So belilah daging salai, Wow ! sekilo harganya R40.00, beli 1/2 kg cukuplah. Masakan mak mertua daging salai masak lemak cili padi memang  best.


Nilah daging salai masak lemaknya. Daging salai tu hiris lepas tu direbus dulu bagi lembut. Rebus berapa lama pun aroma salainya tetap ada sehingga menusuk hidung.


Ni lagi satu the best, masak ulam tempoyak petai. Baru menuntut ilmu dengan mertua. Selama ni cara masak ku salah. Patutlah tak pekat pun. Yang ni kaw ...kaw...punya..sedap.


Yang ni sambal belacan mangga saya buat, Kalau ada masak lemak tak da sambal ni tak feel lah makan.


Ulaman / sayuran untk masak lemak tempoyak= pucuk labu + pucuk paku (sepatutnya pucuk ubi tapi sebab saya alah kita tukarlah ) + petai + pucuk meranti = semuanya dihiris.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...