Swiss roll ni dibuat for my hubby birthday. Dia dah borring makan kek so he wants something different.
With cream cheese and blueberries filling.
Ni swissroll without blueberries sebab the kids tak suka. Only put cream cheese.
Swiss roll ni very soft texturenya.
Cara nak buat sangat simple. Putih telor yang dipukul menjadi meringue makes the kek very soft.
SWISSROLL
Resepi Asal: Che Mat Gebu Ubahsuai: HaSue
BAHAN A
2 putih telur gred A
1/8 camca teh cream of tartar
40 gram gula halus @ castor
BAHAN B
40 gram tepung halus - saya guna tepung gandum*
1/8 camca teh baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
20 ml minyak jagung
2 kuning telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
15 ml air - nak senang guna picagari yang bagi anak ubat air.
25 gram gula halus @ kastor
Secubit garam, Sedikit pewarna merah jambu
BAHAN C
60 g cream cheese
1/4 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
1/4 cawan gula icing
1/2 sudu besar susu sejat
1/2 sudu besar perahan lemon,
Strawberry/blueberry filling secukupnya
CARA
1. Panaskan oven pada suhu 150 darjah, ikut oven masing-masing ya, lenser loyang kek berukuran 8 inci x 8 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan. ( Saya guna loyang 10" x 10". )
2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan-bahan B dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan.
3. Putar bahan A hingga kental, kemudian masukkan ke dalam no. 2 dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Masukkan sedikit pewarna dan gaul biar sekata.
4. Tuang dalam loyang kek, ratakan dan bakar 15 minit. Keluarkan dari oven, terbalikkan kek dan buang kertas alasnya. Biar sejuk sedikit.
5. Putar bahan C sehingga gebu dan berkrim. Sapukan di atas permukaan kek.
Sapukan strawberry/blueberries filling di atasnya rata2 dan gulung kemas2. Simpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dipotong dan hidangkan. Biasanya kalau ada lebihan cream cheese yang siap dibuat yang tak digunakan setelah membuat kek lain bolehlah sapukan pada kek swiss roll ni. Tak perlu membazir.
No comments:
Post a Comment