Monday, October 24, 2016

Wadai Kiping....apa tu ya...

Apa tu wadai kiping ni ? Nama memang pelik kan . Rupanya ia adalah sejenis manisan dari kaum Banjar. Famous disediakan masa kenduri kendara dan di bulan puasa.Nampak resepi ni kat blog azlita masam manis terus tergoda nak mencuba. Bila baca bahannya senang je nak buat tu yang laju je nak cuba.

Saya buat tak manis sangat so sedap je lalu kat tekak ni......saya buat ni dalam bulan puasa yang lalu.....



Boleh dimakan begitu saje atau disejukkan dalam fridge terlebih dahulu.


Tu bukan buah laici ya tapi adunan dari tepung pulut....mesti nak buat tu dulu baru biat pengatnya...


Memang sedap pengat ni makan sekali nak lagi...rasa lemak lemak santan tu dengan gula Melaka memang sedap...



WADAI KIPING

Source : Azlita masam manis


Bahan A
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar air kapur
Air secukupnya
1/2 sudu teh garam

 
Bahan B
1 cawan santan
6 sudu besar gula merah atau gula timbang
4 sudu besar gula pasir
secubit garam
1/2 ketul gula Melaka
1 helai daun pandan di simpul
air secukupnya



Cara
Satukan bahan A kecuali air.
Tuang air sikit-sikit dan uli hingga boleh membentuk doh, Jika terlembik tambahkan tepung
Uli bulat-bulat dan tekan tengahnya dengan jari hingga membentuk lubang
Susun atas dulang, dan buat hingga habis adunan.

Panaskan air hingga mendidih dan masukkan doh yang telah di gentel tadi
Bila ia timbul, angkat dan letakkan dalam mangkuk atau bekas yang berisi air.

Dalam periuk lain, satukan gula merah, gula pasir, gula Melaka, daun pandan simpul dan air.Masak  sehingga mendidih dan gula larut.
Bila sudah mendidih , tapiskan.
Masukkan semula dalam periuk dan masak semula
Tuangkan santan dan secubit garam.
Sentiasa kacau supaya tak pecah santan.
Masukkan butil-butil pulut tadi dan masak sehingga mendidih.
Cuba rasa manis dan lemaknya,  jika kurang manis, tambahkan sedikit gula.
Sedia untuk di hidangkan



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...