Carrot cake ni is my favourite. Bila makan tergigit walnut yang crunchy memang sedap. I can just eat 2 piece of this cake for my dinner. Got the resepi from Teratak Impian. Thank u very much.
Simply delicious.
Bahan-bahan
- 3 cawan lobak merah -di parut
- 4 biji telur
- 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai- sy letak 3/4 cwn minyak jagung
- 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!- sy letak 3/4 cwn brown sugar,1 cwn gula castor dan 1 sudu madu
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan golden raisin
- 1 cawan walnut- roast & crush
- 1 sudu teh garam halus
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh serbuk kayu manis ( ni mesti letak pembangkit bau )
- Topping/Glazing
- 1 1/4 cawan gula icing
- 3 oz creamcheese
- 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
- 1 sudu teh vanilla extract
Cara-cara
- Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
- Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
- Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
- Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
- Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
- Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
- Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
- Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
No comments:
Post a Comment