Wednesday, February 4, 2015

Congo bars....so sedap....

Sekarang ni dah jatuh cinta dengan this Congo Bars....lepas makan mesti nak munch something sweet and these Congo Bars memang sangat sesuai for munching....Kali ni masih menggunakan resepi dari Kak Rima Bisousatoi. Tq for sharing.
 
 
Kali ni put more chocolate chips and cadbury chocolate...
 
 


Before bake.....banyak juga letak almond...


This time round bake guna Anchor butter....memang best rasanya...
 

 
Hmm...its so sedap and yummy..

 
Nowadays these congo bars memang hot seller in the market....
 
 

Kalau suka more kekacang boleh je letak macam macam kat atas tu.
 
 

A pack for someone special to bring back home...
 
 

Simply awesome....dapnya......can klik SINI untuk lihat first time saya buat Congo bars ni.
 
 
CONGO BARS
Source : Bisousatoi (Kak Rima)
 
 
Bahan
2 3/4 tepung gandum
2 1/2 sudu baking powder
1/2 sudu garam
2/3 cawan butter - saya guna 150 g butter Anchor
1 Ib brown sugar - saya guna 320g
3 biji telor
1 sudu teh vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips - saya guna 250g chocolate chips
1 cawan pecans yang diracik - saya tak letak

Cara
- Ayak tepung gandum, garam dan baking powder dan letak ke tepi.
- Butter dan gula dipukul dalam mixer sebati.
- Masukkan telor sebiji demi sebiji.
- Masukkan esen vanilla.
- Letakkan campuran tepung tadi , kacau rata sebati.
- Akhir sekali masukkan chocolate chips dan gaul rata.
- Bakar dalam loyang 10 inci yang telah diletak baking paper yang disapu butter.Lebihkan sedikit kertas di tepi supaya senang diangkat keluar dari loyang.
- Bakar selam 25 minit pada suhu 150 darjah oven butterfly saya. Ikut oven masing masing ya.
  Jangan overbake nanti bars ni akan rapuh dan berderai.
 



2 comments:

  1. tepung gandum tu 2 3/4 cawan..agak2 dalam berapa gram ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah timbang gram tapi saya goggle ...
      2 3/4 cawan = 305g..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...