Selalu dengar nama Congo Bars tapi tak pernah rasa lagi apatah nak membuatnya. So one fine day terasa nak try buat.....tengok resepi memang senang sesangat. Resepi kali ni pun ambil dari blog Bisousatoi....thanks Kak Rima for sharing.
Congo bars ni nak kata kek pun bukan nak kata biskut pun bukan......senang cerita tengah tengahlah tapi sungguh memang sedap. The brown sugar tu yang tak berapa manis memberi satu rasa yang sangat sedap bila dimakan.
Bahan digunakan memang tak banyak = tepung gandum + butter + telor + brown sugar + choc chips
Minum petang with air laici and a piece of congo bars.
Yang belakang tu daun selasih ya....cantik pulak dibuat props...he....he...
Pandangan dekat......choc chips mesti sisalut kering dengan tepung gandum sedikit supaya dia tak tenggelam bila di masukkan dalam adunan tepung. So we can see them sebiji sebiji cam kat atas.
Sepotong besar Congo Bars.Memang yummy....
CONGO BARS
Source : Bisousatoi
Bahan
2 3/4 tepung gandum
2 1/2 sudu baking powder
1/2 sudu garam
2/3 cawan butter - saya guna 150 g butter Anchor
1 Ib brown sugar - saya guna 320g
3 biji telor
1 sudu teh vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips - saya guna 250g chocolate chips
1 cawan pecans yang diracik - saya tak letak
Cara
- Ayak tepung gandum, garam dan baking powder dan letak ke tepi.
- Butter dan gula dipukul dalam mixer sebati.
- Masukkan telor sebiji demi sebiji.
- Masukkan esen vanilla.
- Letakkan campuran tepung tadi , kacau rata sebati.
- Akhir sekali masukkan chocolate chips dan gaul rata.
- Bakar dalam loyang 10 inci yang telah diletak baking paper yang disapu butter.Lebihkan sedikit kertas di tepi supaya senang diangkat keluar dari loyang.
- Bakar selam 25 minit pada suhu 150 darjah oven butterfly saya. Ikut oven masing masing ya.
No comments:
Post a Comment