Tuesday, May 17, 2016

Tosei Kacang Hijau....so simple and nyum...

Scroll FB dalam group Masak apa hari ni (MAHN) ternampak posting Kalai Theivanai Kuppusamy. Dia share cara cara nak membuat tosei. Ingatkan susah buat tosei ni, rupa rupanya senang je. Tq for sharing.




My first ever tosei. Sedap jugak..

Bahan bahannya - simple je.....kacang hijau + beras + cilihijau + halia + jintan manis...tu je

Tosei ni healthy sebab tak pakai minyak sangat....nipis so kena makan banyak sikit. Cicah dengan sambal tumis memang best.


TOSE KACANG HIJAU
Source: Kalai Theivanai Kuppusamy-group Masak apa hari ni (MAHN) di FB

Bahan
1 cawan kcang hijau
1/4 cawan bers ( kurang sikit pun boleh)
1 biji cili hijau
1/2 cm halia
1 sudu kecil jintan manis

Cara
Basuh dan rendam kacang hijau dan beras selama 3 - 4 jam.
Cili hijau, halia, jintan manis, beras dan kacang hijau dikisar dalam blender. Kisar sampai soft paste. Adunan jangan terlalu cair nanti susah nak but bentuk bulat. Masukkan sedikit garam dan biarkan 5 - 10 minit.
Panaskan kuali dan boleh mula letak sesenduk adunan ke dalam kuali leper non stick. Buat macam lempeng.


 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...