Tuesday, May 31, 2016

Asam Pedas Johor katanya...





Mimpi apa tah tetiba teringin nak masak asam pedas Johor style....bezanya cuma pada bunga kantan dan daun kesum yang digunakan saja. Kalau asam pedas Melaka kita gunakan daun limau purut.


Kebetulan ada bunga kantan extra tu dan daun kesum so masaklah asam pedas ni...



Antara bahan bahan yang diperlukan...


ASAM PEDAS JOHOR STYLE
Source : Sweetiesaqi_kitchen


Bahan
Ikan kaci - lain ikan pun boleh
3 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
sedikit belacan dalam 1 cm
2 senduk cili kisar
minyak untuk menumis
sedikit air asam jawa (nak masam lebih kan lagi)
1 mangkuk air  ( mangkuk size sederhana. Agak agak boleh cair/pekat ikut suka) 
garam secukup rasa
bunga kantan
daun kesum


Cara

- Bawang kecil + bawang putih + kunyit hidup + belacan = tumbuk semuanya.
-Panaskan periuk , masukkan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk. Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau dan garing.
- Masukkan air asam jawa dan air. Mendidih masukkan ikan + garam secukup rasa.
-Last sekali masukkan bendeh, bunga kantan dan daun kesum. Didihkan.
-Siap untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...