Monday, October 15, 2012

Crepe Pisang with fresh cream..........sedap


Sana sini , ramai yang sibuk buat crepe durian. Apa rasanya ya?  Sebab nak tahu macam mana rasanya crepe ni sampai kena buat sendiri. Durian tak da so pisanglah penggantinya. Bila dah buat  .........em....memang sedap rasanya. Lembut....


Kali pertama nampak resepi ni kat blog azlita masam manis, cara beliau menyusun crepe tu sangat cantik ditambah dengan colour crepe light green. Teruja sekejap melihatnya. So saya decide nak buat warna light pink tetiba jadi warna light ...em... tak tahu nak describe warnanya tapi saya suka warna ni. Asalnya letak pewarna merah sikit je, konon konon nak buat warna light pink tapi sebab adunan tu ada butter cair yang berwarna kuning so bila bercampur adunan tu tak jadi lah colour light pink. 


Kelembutan crepe ditambah dengan fresh cream serta pisang memang sedap, melt in the mouth lah.


Sekali pandang macam bantal kan.


 Yummy...yummy....


Proses pembuatan crepe. Memerlukan kesabaran juga. So lihat sana-sini, akhirnya decide nak guna resepi dari Cahaya Cinta sebab measurement bahannya sikit sesuai untuk saya.


CREPE PISANG
Source : Cahaya Cinta

1 sudu besar tepung ubi kayu
50g tepung gandum
2 sudu besar gula halus / kasar
40 ml susu cair / fresh milk
1 biji telor
1 penutup esen vanilla
160 ml air
3 sudu teh buter - dicairkan
pewarna

Filling
200 g fresh cream dipukul sampai kental
2 biji pisang boleh di hiris-hiris atau dihancurkan

Cara
- Dalam bekas campurkan tepung gandum + tepung ubi kayu (ayak keduanya terlebih dulu).
-Masukkan gula halus/kasar dan tuangkan susu cair / fresh milk. Kacau sebati dengan whisker.
-Telor dikacau sedikit dengan garfu dan dituangkan dalam adunan tadi, kacau sebati.
-Masukkan esen kacau, masukkan air kacau , masukkan butter cair kacau dan pewarna, kacau semua sebati.
-Nak lagi halus , masukkan adunan dalam blender dan tapiskan.
-Panaskan kuali non stick pan, lengserkan sedikit butter dan letak adunan crepe sesenduk ikut citarasa masing-masing ya sizenya. Setelah masak tak perlu diterbalikkan terus angkat je.
-Letak filling fresh cream dan diatasnya diletakkan pisang  di bahagian yang tidak cantik/licin. Kemudian lipat crepe tu.
-Mengikut kata Cahaya Cinta, adunan ni nampak sikit tapi boleh dapat 13-14 keping crepe.....tapi saya dapat buat dapat dalam 10 keping je. Semua ni bergantung kepada ketebalan crepe yang kita buat.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...