Monday, October 8, 2012

Kek Batik Biskut Marie.....sedap


Sememangnya kek batik biskut marie ni one of my favourite kek. Anak pun turut menggemarinya. Tak pernah buat so decide nak cuba.

Layered biskut marie.


Lepas makan nasi mesti nak bite satu.


Milo with susu pekat memang sedap.


Macam sarang lebah pun ada.


Cara yang sangat mudah.

KEK BATIK BISKUT MARIE
Source : Juicy Cafe

Bahan
4 biji telor
200g milo
330g susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
150g butter
250g biskut marie

Cara
- Pukul telor dengan whisk, masukkan milo dan gaul sebati.
-Tuang susu pekat manis dan esen vanilla, kacau lagi biar sebati.
- Tuang adunan dalam kuali, pasang api kecil, masukkan butter, kacau tanpa henti sehingga adunan jadi pekat.
-Sediakan loyang springfoam size 7 inci, lapik dengan kertas minyak hingga keluar dari loyang.
-Tuang 2 senduk besar adunan milo dalam loyang ratakan dan susun biskut marie sepenuh loyang.
-Tuang adunan milo sebanyak 2 senduk besar lagi, ratakan dan ikuti urutan seperti di atas sehingga selesai.
-Hentakkan sedikit loyang kek dan tutup kek dengan kertas yang berlebihan, biarkan suhu bilik baru disejukkan dalam peti sejuk semalaman.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...