Wednesday, October 31, 2012

Chocolate Cake with peanut butter cream

Chocolate kek ni dibuat for my daughter class party. Dah hujung - hujung tahun ni, banyaklah class party, mana kat sekolah agama, sekolah kebangsaan , tution lagi. Macam-macamlah. Anak-anak zaman sekarang ni tahu order je dengan mama dia. Kalau zaman kita dulu mana nak dapat semua ni. Beruntung budak-budak sekarang kan.


Toppingnya ialah butter + peanut butter. Aroma peanut butter tu sangat harum.
Ada banyak coklat M&Ms buatlah hiasan, meriah sikit.


Kids suka terutama the M&Ms lah apa lagi.


Ngap...sebelah dah habis. Moist juga walaupun guna air panas.


Adunan kek ni banyak so dapat buat 12 cupcakes yang samll size.


The topping looks yummy....memanglah yummy. Tak tahan baunya.



Yum ...yum...


CHOCOLATE CAKE WITH PEANUT BUTTER CREAM

Bahan
1 cawan koko
1 cawan air panas
1 cawan butter
2 1/2 cawan gula
4 biji telor
2 sudu kecil esen vanilla
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil bicarbonat soda
1 cup sour cream ( saya guna i cawan youghart kecil yang harga RM1.60)
1 sudu kecil nescaffe dilarutkan dengan 2 sudu besar air panas - saya tambah

Cara

- Larutkan koko dalam air panas.
-Pukul butter dan gula sampai kembang dan ringan, masukkan vanilla esen dan telor satu persatu.
-Masukkan tepung ( yang diayak bersama baking powder + bicarbonat soda) diselang selikan dengan sour cream. Akhir sekali masukkan larutan koko tadi. Kaup balik sehingga sebati dan rata.
-Bakar pada suhu 170 darjah selama 1 jam. Ikut oven masing - masing ya.


Topping
Source : Barefoot Contessa

Bahan
1 cawan ising sugar
1 cawan peanut butter
5 sudu besar butter
3/4 sudu kecil vanilla
1/3 cup heavy cream - saya tak letak

Cara

-Masukkan ising sugar, peanut butter, butter, vanilla ke dalam mangkuk dan pukul pada medium speed sampai rata. Kemudian pada kelajuan laju pukul lagi sampai sebati. Lepas tu boleh sapu atas kek. Make sure kek dah sejuk baru sapu ya.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...