Monday, October 29, 2012

Ketam oh ketam.....

Hu! Hu! Ternampak cik ketam ni kat pasar tani , apa lagi belilah. Masak chili crab sedap juga ni. Sekarang harga sekilo dah naik , dulu boleh dapat dengan harga RM28 sekilo , hari ni harga RM40 sekilo. Mak ai mahalnya kan. Patutlah kat Senibong, my favourite restoran harga ketam siap masak sekilo RM90.00.


Masak chili crab ni favourite my daughter. Kat penyepit tu banyak isi tau.


Nillah rupanya cik ketam ni. Beli 2 ekor RM30.00. Nampak sepit dia tu, besar. Kat situ ada banyak isi. Sebelum masak ketuk dengan anak lesung batu bagi dia crack/pecah sikit nanti senang nak kopek. Kalau tengok rupanya memang menngerikan tapi rasa isinya memang sangat sedap.


Sangat puas hati ketam ni banyak isi. Isinya manis sikit dari ketam bunga.


Ynag ni si ketam bunga. Sekilo RM23.00. Beli seekor  RM6.30 untuk masak sup ketam buat si kecil yang tak makan pedas. Biasanya ketam bunga warna biru kan tapi yang ni warna oren. 


Sedap sup ketam ni tapi isi ketam ni tawar sikit.


Yum! Yumm!. Tak boleh tahan tengok ketam. Kalau nak makan ketam masak sendiri puas makan. Kalau kat restoran harganya kaw ! kaw ! melambung mahal.

CHILI CRAB WITH EGG

2 ekor ketam
2 sudu besar cili kering yang telah diblender
2 ulas bwang putih
2 ulas bawang merah
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar sos cili
1sudu besar sos tiram
1 batang serai diketuk
1 biji telor - dipukul sedikit
garam dan gula secukupnya

Cara
- Tumis bawang putih dan merah yang telah ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan cili. Goreng hingga garing. Masukkan serai .
-Masukkan sos tiram + tomato sos + sos cili. Letakkan sedikit air saja. Masukkan garam + gula secukup rasa.
-Masukkan ketam dan kaup balik. Bila mendidih sikit masukkan telor. Biar telor masak baru dibalik-balikkan ketam.



SUP KETAM

1 ekor ketam
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
semangkuk air
garam secukupnya

Cara
-Tumis bawang merah + bawang putih yang telah ditumbuk/blender.
-Masukkan air, mendidih masukkan ketam + garam secukupnya.


2 comments:

  1. sedap tu..minggu lepas di PD akak beli di Family Store RM 18++ tak ingat...ketam kecil sikit .tapi isi ok

    ReplyDelete
  2. Murah tu kak, kalau beli ketam mesti terus masak kalau tak isi tak sedap. ketam yang gelap tu hidup lagi masuk freezer jap terus masak lepas tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...