Thursday, August 28, 2014

Damask mekar 20 buds.....sukanya...

Seronok tak terkata, Damask kesayangan saya mekar 20 kudup. Damask ni dah bersama saya lebih 10 tahun dulu. The first roses yang saya beli. Hampir mati sebab tak berjaga. Sejak 2 tahun kebelakangan ni saya rajin membaja dia ni dengan tahi kambing, tahi ayam, baja udang, spray dengan Ros care.....dan hasilnya sungguh memberansangkan.....he...he.... Alhamdullillah syukur sesangat....


Isn't so lovely.......mekar ...antara 3 yang mekar cantik di antara 20 buds tu....the color is so nice...


Nilah my precious .....ada 20 kuntum/buds ni. Tapi ada juga yang dicium cik thrips....nasib baik sikit je....


Damask ni tak mekar serentak.....mekar 3 je dulu...ada yang bagi petua katanya kalau nak kembang serentak potong buds yang tengah sekali tapi tak sanggup saya nak memotongnya.....


Buds kecil kecil ni bila baru nak kembang memang sangat cantik...



Bila hampir semua yang mekar.....banyak tu....


Tapi sayang sikit mekar tak berapa nak cantik sangat......ada yang ok ada yang tak tapi saya tak kisah....I love them all....


Ada juga yang kembang perfect cantik dari segi warna dan layer.....cam yang 3 kuntum waran pink terang tu...


Damask ni baunya harum mewangi......sejenis ros kampung .....kalau dibelai dengan baik hasilnya memang sangat memuaskan....



Saya memang pening kepala nak memilih photo sebab saya snap terlalu banyak.....almost all angle is so perfect......nanti saya share photo yang lain pula ya in next entry......simply adore this lovely Damask......walau ianya hanya sejenis ros kampung but they are very sweet...

2 comments:

  1. Replies
    1. He...he....alhamdullillah ...kali ni banyak yang menjadi...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...