Selalunya daging salai famous dengan masakan masak lemak cili padi. Kali ni ubah selera sikit saya masak kicap. Apa lah rasanya ya. Frankly speaking , kalau dimasak lemak lagi sedaplah daging salai ni.
Ada kentang goreng + tomato + bawang goreng...
As usual stok daging salai dapat dari Seremban. Bau daging salai ni memang sedap. The aroma tu yang tak boleh tahan.
Since daging salai ni dah separuh masak senanglah kita tak payah goreng lama lama sangat.
Kayu manis adalah satu kemestian kalau saya buat masak kicap. Bila kita tumis , aromanya sangat wangi dan rasa kuahnya pun sedap.
Ditambah sedkit crush lada hitam.
Kalau yang suka berkuah bolehlah letak lebih sedikit air.
DAGING SALAI MASAK KICAP
Source : Sweetiesaqi
Bahan
semangkuk kecil daging salai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil merah
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 keping kulit kayu manis
1 sudu besar rempah 3 sekawan - jintan manis + jintan putih + ketumbar = digoreng tanpa minyak & blend
kering
sedikit crush lada hitam
2 biji kentang yang telah dipotong dan digoreng
1 biji bawang besar dihiris
garam & gula secukup rasa
sedikit daun basil untuk hiasan
Cara
- Tumis bawang putih dan bawang besar yang telah ditumbuk /blend besama dengan kulit kayu manis.
- Masukkan rempah 3 sekawan dan sedikit crush lada hitam.
- Masukkan daging dan kacau rata, letakkan sedikit air dan masak daging sehingga lembut lagi.
- Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap pekat. Kacau sebati. Letakkan garam + gula secukup rasa.
- Masukkan kentang goreng + bawang besar hiris. Kaup balik sebentar dah siap.
- Hiaskan dengan daun basil atau daun bawang /saderi.
No comments:
Post a Comment