Masak lemak udang ni memang my favourite. Masak simple simple je tapi dah nama masak lemak memang kalorinya tinggi lah ya. Nak makan lupakan seketika bab bab kalori ni.
Kebetulan ada lebihan udang besar yang dibeli masa tu. Kalau udang yang besar sikit masak lemak ni puaslah makan. Masak lemak saya kali ni terpecah minyak lah pulak tu kuahnya tak berapa cantik but its OK the taste tetap sedap...he...he...
Ni je bahannya tak menggunakan bawang pun....tumbuk sampai lumat....
Semangkuk ni untuk saya seorang je ya....yang lain tak berminat nak makan...
Sungguh menggoda ini udang....tak boleh tahan.....entri ni dah terperap dalam draft dah setahun sekarang baru nak dikeluarkan........
Makan pulak dengan ikan pekasam ni....waduh...nikmatnya tak terkata......tak persaan bertambah tambah nasinya...
MASAK LEMAK UDANG
Source : SweetiesaqiBahan
12 ekor udang besar
10 biji cili padi (nak pedas lebihkan)
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai
1 keping asam keping
1/2 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
gula dan garam secukupnya
daun limau purut
Cara
-Tumbuk cilipadi, kunyit hidup hingga lumat.
-Masukkan bahan yang ditumbuk tadi besama serai yang telah dititik dan asam keping ke dalam periuk.
-Letakkan santan cair diikuti dengan santan pekat.
-Didihkan dengan cara menimbuk. Erti kata lain, selalu kacau kuah tadi jangan sampai naik minyak atau santan tersebut pecah.
-Masukkan udang , garam dan gula secukup rasa. Boleh letakkan daun limau purut.
-Udang perlu dimasak dalam jangkamasa yang singkat bagi mengekalkan kesegarannya.
No comments:
Post a Comment