Lauk favourite seisi kelaurga...siakap steam.....untuk saya lauk ni paling senang dimasak dan dari segi kesihatan memang bagus sebab no minyak....
Masak 1/2 ekor je ikan siakap untuk dimakan 4 orang....anak saya yang berdua tu cubit cubit je...untuk makan malam
Senang sesangat semua main campak je kat ikan siakap tu....limau kena banyak...masam barulah sedap...
IKAN SIAKAP STEAM
Source : Sweetiesaqi_kitchen
Ikan siakap 1/2 ekor
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 batang serai
daun limau purut
sedikit sos tiram
sedikit lada sulah serbuk dan lada hitam dalam botol yang tak hancur
2 sudu besar lemon
garam dan sedap rasa maggi secukup rasa
sedikit gula
cili padi merah dihiris
daun bawang untuk hiasan
Cara
-Letak ikan siakap dalam loyang. Sapu garam, gula dan sedap rasa maggi pada ikan. Letak sedikit sos tiram dan lumur pada ikan serata ratanya.
-Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, daun limau purut, serai, jus lemon.
-Setelah air di kukusan mendidih boleh letakkan loyang ke dalam kukusan. Kukus selama 5 ke 10 minit atau sehingga ikan masak.
-
No comments:
Post a Comment