Wednesday, May 23, 2012

Sambal ayam penyet

Entri ni dah lama ada dalam draft box, tapi tak sempat nak buat story. Terasalah nak makan sambal ayam penyet tapi ayamnya tak da. Jadi ditukarkan dengan tahu dan ulam-ulaman sajalah.
Sambal ni simple dan cepat je nak membuatnya. 

Ulam-ulaman tu semua dari my garden. Fresh. Daun tenggek burung + ulam raja + daun selasih +pegaga.


Kesemua bahan = cili padi + bawang merah + bawang putih + tomato + belacan digoreng bersama minyak.

Sambal ayam penyet

15 biji cili padi
1 biji cili merah
3 biji bawang merah kecil
3 biji bawang putih
1/2 inci belacan
1 biji tomato
minyak untuk menggoreng
garam + gula secukup rasa

Kesemua bahan digoreng dan diblend hancur.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...