Monday, September 17, 2012

Tart Blueberrie Cream Cheese untuk raya 2012


Sempat lagi buat tart masa raya hari tu. Buat casingnya dulu the next day baru buat filling. Kalau sekali satu kali buat pengsan dibuatnya. Nak layan casing tu dah lah berejam. Memang memerlukan kesabaran yang sangat tinggi. Kali ni buat casing yang besar dan juga kecil. Terima kasih to Cik Maria pinjamkan acuan tart.




Tart yang besar sikit.




Kali ni buat 2 perisa , yang warna orange tu fillingnya ialah coklat cadbury yang bulat dan yang bunga ungu tu ialah blueberries. Kids sukalah isi coklat. As for me still suka yang ada blueberries fillingnya.


Big and small.


Memang yummy. Aromanya wangi.


Lovely tart collage.


TART BLUEBERRIES CREAM CHEESE

Bahan
170g butter
50g gula aising
1biji telor gred C
290g tepung gandum
Cara
-Kacau butter + gula sebati.
-Masuk telor + esen vanilla, kacau lagi.
-Masuk tepung uli hingga menjadi doh. Masa ni kena pandai agak - agak, tak terlalu lembik dan tak terlalu keras ya.
-Masuk dalam acuan tart dan bentukkan. Jangan terlau tebal. Kalau nipis sangat nanti senang pecah. Cucuk dengan garfu sebelum bakar.
- Bakar pada suhu 150 darjah selam 20 minit atau sehingga kekuningan.
Inti Tart
250 g cream cheese
30g butter
50g gula kastor
1 biji telor size B
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
Cara
-Putar cream cheese + butter + gula hingga berkrim.
-Masuk telor, putar lagi dan masuk bahan lain , pukul hingga sebati.
- Boleh letakkan filling blueberries dalam base tart
- Paipkan cream cheese di atasnya. Bakar selama  8 - 10 minit pada suhu 150 darjah ikut oven masing-msing atau sehingga masak.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...