Thursday, January 22, 2015

Sepatutnya sky blue macarons but.....

The mood to buat macarons came so start to do it. Kali ni choose the sky blue color sebab really adore the beautifull color. Walau dah buat banyak kali ....silap teknik pun boleh tak menjadi juga macarons ni. Sebelum dapat yang bawah ni saya baru buang satu adunan sebab putih telor  tak menjadi soft peak. 
 
 
But the outcome is not sky blue color it turn out to be greeny....hadoi. Why it happen ? Simply because my oven is too hot. Macarons ni memang banyak pantang larangnya....susah tul....but  I just love to do it.
 
 

Before baking the color memang cantik....sky blue.....hati pun dah berbunga bunga....
 
 

After bake turn put to be green lah pulak....well apa nak kata....terima seadanya lah.
 
 

Feet yang keluar pun tak berapa cantik sangat.


Satu adunan boleh dapat 25 pieces size 4 cm dengan menggunakan mastrad sheet.
 
 

The filling is kaya and nutella. I think I love Nutella.....memang best as a filling ....simple just pipe on it.


I just love to photo shoot these macarons......end up got headache which one to choose....semuanya cantik....so decide tutup mata and just choose....I still stick to use Kak Rima from Bisousatoi resepi. Its Swiss meringue teknik whereby, gula dilarutkan bersama putih telor secara double boiler. Method ni serasi dengan saya. Thanks for sharing the resepi Kak Rima.



MACARONS - swiss meringue teknik
Source : Bisousatoi

Bahan
80 g putih telor ( at room temperature)
65 g gula kaster
80g badam kisar
140g aising sugar
1/2 sudu kecil lemon
pewarna serbuk or liquid Ameri color

Filling Chocolate ganache
100g dark chocolate
50g whipping cream
or
Nutella - saya guna ni

Cara
- Ayak badam kisar dan aising sugar dan ketepikan.
- Satukan putih telor dan gula kaster dan dimasak menggunakan cara double boiler. Kacau sehingga gula larut dan boleh dipegang pada suhu sederhana ( 50-55 darjah ). Saya agak agak je.
- Masukkan putih telor tadi bersama lemon juice ke dalam mixer dan beat pada kadar medium ke high speed sehingga mendapat soft peak dan boleh dimasukkan serbuk pewarna/ liquid Ameri color.
- Pukul lagi sehingga putih telor sejuk sedikit dan kelihatan berkilat. ( medium peak but not dry )
-Masukkan bahan yang telah diayak tadi 4 bahagian dan kaup balik. Kalau kita masukkan semuanya sekali pun ok mengikut kata Kak Rima.
Jangan terlebih kaup balik/fold nanti adunan akan jadi cair berair. Adunan mestilah lebih pekat dari adunan kek.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dan boleh pipe ke atas baking paper yang kita telah lukis kan bulatan sebesar duit syiling 50 sen . Saya guna mastrad baking sheet . Boleh klik SINI untuk lihat mastrad baking sheet.
- Selepas tu biarkan adunan yang telah dipaip tadi berehat selama 30 minit.
- Panaskan oven pada 150 darjah. Kak Rima bake for 12 minits. Ikut kepanasan oven masing masing ya. Oven saya cuma 100 darjah sahaja. Saya bakar selama 20 - 25 minit. .
- Setelah masak kopek macarons dah letak atas redai untuk disejukkan. Jika susah nak dikeluarkan dari baking sheet boleh spray sedikit air saja di bahagian belakang , biarkan beberapa minit dan tarik keluar macarons. Jika menggunakan mastrad sheet sangat senang dikopek.












No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...