Lama tak makan ikan sumbat goreng....selalu beli aje. Tetiba mood nak menyumbat datang ...he...he..
Guna ikan kembong je...biasanya kat kedai orang guna ikan jaket atau cencaru.
Sebelum digoreng....Nampak cantik ....dah goreng....gelap sikit warnanya....masa dah siap macam kat atas tu....sapu telor kat bahagian kelapa tu supaya kelapa dan isi yang lain tu tak terkeluar bila kita menggoreng.
IKAN KEMBONG SUMBAT GORENG
Source : Sweetiesaqi-kitchen at IG :#sweetiesaqi_kitchen
Bahan
2 ekor ikan kembong / cencaru - dilumur dengan kunyit dan garam
1 biji bawang besar didadu
2 biji bawang putih didadu
1 sudu besar cili kering yang dah dikisar
1 batang serai dihiris
1 helai daun limau purut hiris halus
1/2 biji kelapa parut putih
1/2 biji limau sambal ( limau yang kecil tu.boleh guna sebiji jika suka masam)
garam dan gula secukup rasa
sedikit lada sulah
1/2 sudu sos tiram
telor 1 biji
minyak untuk menggoreng
Cara
- Bersihkan ikan dan dilumur dengan kunyit serbuk dan garam. Belah bahagin atas untuk menyumbat isinya.
-Dalam mangkuk masukkan kelapa + bawang besar + bawang putih + serai + daun limau purut + cili yang dikisar + garam gula + lada sulah + sos tiram + perahan limau sambal 1/2 atau sebjij = gaul rata semuanya.
-Ambil inti yang dah dibuat tu sumbat pada bahagian atas ikan sepenuhnya.
-Pecahkan sebiji telor dan kocok sedikit. Sapukan di bahagin inti yang disumbat.
-Lepas tu boleh goreng dalam minyak yang banyak. Api jangan besar sangat.
-Bila dah garing bolehlah diangkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment