Sambal belacan memang my favourite....especially kalau dimakan dengan lauk kari atau masak lemak. Tak sah kalau tak de sambal belacan.
Kebetulan ada sebiji mangga muda...hiris hiris gaul sedikit dengan sambal belacan memang meletup.
Tumbuk jangan tak tumbuk....kalau guna blender tak sedap sebab akan berair ....boleh try guna blender yang kering tu but I still prefer lesung batu ni....traditional way....kelentang kelentung...
Makan ni dengan nasi panas dan telor mata kerbau sekeping...mak mertua lalu tepi pun tak nampak...
SAMBAL BELACAN MANGGA
Source : Sweetiesaqi , follow at IG # sweetiesaqi_kitchen
5 biji cili hidup merah
5 biji cili padi merah - nak pedas lebihkan lagi
3 cm belacan
mangga secukupnya
sedikit gula
Cara
Semua bahan digoreng dengan minyak kecuali mangga dan gula
Tumbuk semua bahan. Jangan hancur sangat.
Masukkan gula sedikit saja.
Last sekali baru letak mangga ikut suka banyak mana nak letak. Kacau dengan sudu kaup balik. Mangga tu jangan tumbuk halus sangat biarkan kasar sedikit
Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment