Wednesday, June 15, 2016

Udon Mee tumis air je.....senang sangat..

Udon mee ni sebenarnya sejenis makanan orang Jepun. Yang paling suka mee ni ialah my hub so yang lain pun kena ikut makanlah...


Biasanya saya but kuah tumis air je...




Mee udon yang boleh didapati di JUSCO. Tak mahal harganya. Dalam satu pack ni ada 4 bungkus. Biasanya saya masak 2 bungkus je dah cukup untuk 4 ornag makan sebab kami bukan pemakan orangnya...he..he....



Sekali pandang macam laksa kan...Saya suka rebus sekejap bagi buang rasa masam dan lembutkan mee udon ni sedikit.




Saya suka letak udang.....nanti air tu akan bau udang lah...jangan masak udang terlalu lama nanti udang akan jadi keras dan tak sedap untuk dimakan...




Boleh masukkan macam macam dalm tumis air udon ni....boleh letak cendawan shitake, fish cake  dan sayur.



TUMIS AIR MEE UDON
Source : Sweetiesaqi_kitchen , follow IG #sweetiesaqi_kitchen


Bahan
2 packet mee udon - rebus sekejap saja.
udang sederhana besar 10 ekor
1 sudu kecil bawang putih yang telah dikisar bersama sedikit udang kering
air 2 mangkuk
sedikit lada suluh dan serbuk lada hitam
garam , gula dan sedikit MAGGI cukup rasa
sayur sawi jepun - celor dulu dalam air panas
cendawan shitake
fish cake

Cara
-Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
-Masukkan air dan biar mendidih.
-Masukkan fish cake , cendawan shitake, lada sulah, lada hitam, garam, gula dan MAGGI secukup rasa.
-Last sekali masukkan udang. Jangan masak lemak sangat nanti udang akan jadi keras dan tak sedap.
-Bila dan mendidih boleh lah tutup api,
-Dalam pinggan letakkan mee udon, sayur sawi dan boleh siram /curah sup tumis air ke atasnya.
-Makan dengan cili padi potong memang sedap.
-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...