Biasany kangkung saya suka goring atau masak lemak santan bercili bersama udang. Kali ni tukar sikit kita masak lemak putih kangkung dengan labu pulak.
Loving this BG Petal dish large by Portmerion...cantik bentuknya....harga dia pun mahal gak...hadoi ...pitam mokcik....he..he....
Labu ni memang sedap dimakan....tapi kita tak boleh rebus lama sebab labu ni cepat empuk...
Kangkung ni memang my favourite saya tapi orang tua tua kata sayur ni sejuk..hmm.....dah suka makan je lah tapi tak boleh selalu...
Lunch sempat masak satu lagi lauk kegemaran the kids......sotong tumis kuinyit yang simple je...
MASAK LEMAK PUTIH KANGKUNG DENGAN LABU
Source : Sweetiesaqi_kitchen
Bahan
1 ikat sayur kangkung
1/2 biji labu yang kecil di potong dadu ..jangan kecil sangat
1 batang cili merah dihiris
1/2 cawan santan kotak
1 cawan air - jika pekat lebihkan air saja
garam
MAGGI secukup rasa
4 ulas bawang merah ditumbuk halus
segenggam ikan bilis
Cara
- Masukkan air + bawang merah yang ditumbuk halus + ikan bilis + labu ke dalam periuk.
- Masak hingga labu sedikit empuk.
- Masukkan santan dan didihkan. Letak garam dan MAGGI secukup rasa.
- Masukkan batang kangkung . Bila agak lembut baru masukkan sayur kangkung dan lada merah tadi.
- Didihkan sekejap saja. Dah boleh tutup api. Jangan lama sangat nanti kangkung lecur sangat ...tak cantik.
No comments:
Post a Comment