Teringin nak makan masak lemak telor itik. Yang bestnya telor itik ni beli kat pasar di Melaka masa balik kampung hari tu. Sebiji 80 sen. Telor kuning keras sikit dari telor ayam. Telor itik ni bukan yang telor asin ya, telor itik biasa.
Kuning telor itik yang dibelah dua. Ready untuk dimakan. Sedap....
Nilah rupa asal telor itik. Warna kulitnya putih. Telor di tengah tu warnanya oren.
Memang sedap....ditambah dimasak pedas-pedas. Terliur sudah.
Masak Lemak Cili Padi Telor Itik
Bahan
15 biji cili padi kampung yang ditumbuk - nak pedas boleh tambah
2 biji bawang merah kecil - kalau tak letak pun tak pa
2 biji telor itik
1 batang serai
santan pekat
air secukupnya
1 inci kunyit hidup - yang ni saya guna kunyit serbuk. Letak sampai dapat warna kuning yang cantik
1 keping asam keping
Daun kunyit atau daun limau purut
Garam secukupnya
Cara
1-Masukkan cili padi yang telah ditumbuk bersama bawang + serai yang ditiik + asam keping + santan pekat + air. Lihat kepekatannya.
2-Didihkan santan dengan cara "timbuk" atau mesti dikacau selalu supaya tidak pecah santan. Kalau tidak kuahnya memang tidak cantik.
3-Setelah mendidih masukkan telor sebiji dulu tunggu hingga keras baru masukkan telor yang lain.
4-Masukkan garam secukupnya + daun kunyit atau daun limau purut.
5-Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment