Mee hoon goreng memang my favourite. Kalau makan ni satu hari pun tak pe tak perlu makan nasi. Saya suka pelbagaikan cara menggoreng supaya tak borring rasanya.
This one teringin nak makan mee hoon goreng bercilit tapi tak berapa pedaslah. Pada pengamatan saya kalau nak meehoon ni sedap kena letak lebih sedikit gula. Contoh 2 sudu kecil gula dan 1 sudu kecil garam
Letak udang banyak memang sedap.
Sebekas for me untuk breakfast di office.
MEE HOON GORENG CILI SIMPLE
Source : Sweetiesaqi_kitchen
Bahan
1 lapis meehoon
1 sudu besar cili yang dikisar
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 pokok sawi
sedikit taugeh
sedikit kucai
udang sederhana besar 10 ekor
sedikit fish cake dan fish ball
garam dan gula secukup rasa
MAGGI sedap rasa
minyak untuk menggoreng
daun sup , cili padi untuk hiasan
Cara
Bawang merah, bawang putih dan udang kering di blend halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblend halus , garing masukkan cili kisar.
Goreng sekejap sampai naik minyak dan masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili.
Masukkan sedikit air. Letakkan garam , gula dan secukup rasa ikut citarasa memasing ya.
Masukkan fish cake dan fish ball. Letakkan udang. Kacau rata.
Masukkan sayur sawi dan goreng rata sekejap terus masukkan meehoon.
Goreng sampai lembut mee hoon. Last sekali masukkan taugeh. Kaup balik sekejap je dan boleh tutup api. Keluarkan dan hias dengan daun sup dan hirisan cili hidup .
No comments:
Post a Comment