Tuesday, May 17, 2011

RED VELVET CUPCAKES

Sekarang ni tengah trend orang dok buat red velvet cake so i pun nak try juga. Apa rasanya this cake?Well this is my 2nd attempt to do it,  its not to sweet,  not so sour and it blends well with cream cheese. Thanks to Eid for giving me this recipe from a cup cake recipe book by Lynn Hasan.


The cream cheese blends well with the cakes. Tried to put chocolate topping but it doesn't go well.



So delicous yummy yummy.

Bahan- bahan

Buttermilk
240ml susu cair/susu segar
1 sudu teh cuka
1 sudu makan pewarna merah
Cara
Campurkan susu cair dan cuka, dibiarkan selama 10minit. Kemudian baru masukkan pewarna merah. Kacau rata.

250g tepung halus
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh serbuk koko
50g walnut cincang ( saya tak letak )
113g mentega tulen
150g gula kastor
1 sudu teh vanilla
2 biji telur

1 sudu teh cuka                 
1 sudu teh soda bikarbonat

1) Ayak tepung, serbuk penaik & serbuk koko. Masukkan walnut dan gaul. Ketepikan seketika.
2) Pukul mentega, gula kastor & vanila sampai gula hancur. Masukkan telur sebiji demi sebiji sampai kembang.
3) Campurkan 'buttermilk' berselang seli dengan bahan tepung yang diayak ke dalam bancuhan.
4) Dalam mangkuk kecil, masukkan 1 sudu teh soda bikarbonat dan tuangkan 1 sudu teh cuka. Apabila habis buih, masukkan bahan ini ke dalam adunan tepung tadi dan kacau rata.
5) Masukkan ke dalam cup cake dan bakar selama 170 C selama 20minit.

Topping
360g krim keju
70g mentega
200g gula ising

Pukul krim keju dengan mentega dan kemudian masukkan gula ising.
Bila kek dah masak dan sejuk sapukan topping ke atas cup cake.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...