Sunday, June 19, 2011

Masak Lemak Udang dengan Cendawan

Hari ni 19/6/11 ahad, tak tahu nak masak apa. Buka fridge ternampaklah si cendawan, teringinlah pulak nak masak lemak udang cendawan.



Bahan bahannya:
Udang 10 ekor
Cendawan 1 packet
10 biji cili padi ( nak pedas lebihkan lagi )
1 cm kunyit hidup
santan pekat 1 packet (ready made je)
daun limau perut
sebatang serai
garam secukup rasa

Cara:
1. Tumbuk cili padi dengan kunyit hingga lumat. Ketuk serai jangan sampai hancur.
2. Masukkan bahan (1) ke dalam periuk dan letakkan santan pekat. Tambah sedikit air. Jangan banyak sangat nanti kuahnya cair.
3. Apabila medidih masukkan udang dan cendawan.
4. Letak garam dan daun limau purut.
5. Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...