Sunday, September 28, 2014

Mee hoon Goreng putih yang simple...

Apa jenis mee...baik mee hoon, mee kuning atau kueh tiow memang my favourite. Saya boleh makan dengan banyak kalau semua ni dibuat.....fuhh...kalori jangan cakaplah kalau sepinggan yang digoreng can reach 600 kalori.....adoi....tapi kalau dibuat mee hoon sup sikit je lah kalorinya...


Mee Hoon goreng putih....as usual tak pedas so the kids boleh makan...Saya ni peminat taugeh ....kalau goreng mee tak de taugeh memang tak sah macam ada yang tak kena .......tak letak sebab dah banyk sayur kobis dan carrot.



In the wok.....fish ball + kubis + carrot ...the more the merrier...

Dapatlah semangkuk besar...biasaya sebungkus mee hoon saya boleh goreng 4 kali.


Simply awesaome.....nak sedap dan wangi letaklah udang kering....pembuka selera..



MEE HOON GORENG PUTIH
Source : Sweetiesaqi

Bahan

1 lapisan mee hoon
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar yang size kecil
1 sudu udang kering yang telah ditumbuk
1 sudu besar sos tiram
fried fish ball
sedikit air
garam gula secukup rasa
kubis, carrot
cili padi dan cili merah untuk hiasan
daun bawang

Cara
- Tumiskan bawang puitih dan bawang besar yang telah ditumbuk/blend bersama dengan udang kering yang telah ditumbuk.
- Letak sos tiram + garam + gula secukup rasa. Tuang sedikit air bagi berkuah sikit je.
- Masukkan fried fish ball. Kacau lagi. Masukkan sayur kubis dan carrot. 
- Lepas tu masukkan mee hoon. Kaup balik rata.
- Nak pedas letaklah cili potong cili padi atau cili merah. 
- Hias dengan daun bawang. Makan panas panas sedap.




2 comments:

  1. Salam Kak Anne,

    Walaupun simple tapi tetap sedapkan? Saya suka mihun goreng singapore yang taruk lada hitam tu. Eh.. terliur dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Honey,
      Yes true simple and sedap...yes lada hitam...tapi my kids tak minat lada hitam tu yang tak letak.....must make for me je next time mee hoon putih lada hitam...he..he...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...