Saya ni memang peminat sayur asparagus. Walau harganya mahal sekali sekala kalau terjumpa di pasaraya saya pasti akan membelinya. Apa yang best pasal sayur asparagus ni ? Saya sukakan bunyi krak kruk / cunchy bila memakannya. Selain daripada tu asparagus ni banyak khasiatnya. Mengandungi zat besi, vitamin A, C dan boleh mengatasi masalah kulit jerawat dan eczema.
Digoreng besama cendawan. Biasanya saya guna cendawan shitake yang mepunyai satu bau yang sangat kuat.
Cendawan yang digunakan seperti di atas. Tak tahu namany apa. Sebenarnya cendawan memang tidak ada rasa.
Digoreng bersama dengan udang kering.
Bila goreng sayur asparagus jangan terlalu masak atau layu sangat nanti tak sedap. Seelokya crunchy sikit dan masih berwarna kehijauan seperti di atas.
ASPARAGUS GORENG BERSAMA CENDAWAN
Source : Sweetiesaqi
Bahan
1 pek asparagus
2 biji bawang putih cincang
sedikit udang kering
sedikit cendawan
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara
Bawang putih dicincang / tumbuk bersama dengan udang kering.
Panaskan minyak dan boleh tumis bahan yang ditumbuk tadi. Bila naik bau letakkan sos tiram , garam dan sedikit air saja. Lepas tu masukkan cendawan. Akhir sekali masukkan asparagus. Goreng kaup balik dua ke tiga kali. Padamkan api dan boleh diangkat terus hidangkan panas panas.
No comments:
Post a Comment